Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
Szentpétervár

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
Szentpétervár

No, melyik az a milliós város a Földön, amelyik a legközelebb fekszik a Sarkkörhöz? Persze, könnyű a válasz, csak meg kell nézni a napló címét. Csúcspontján hat millió lakója volt, sokáig egy világbirodalom székhelyeként szolgált. Ha ránéztek a világtérképre: Grönland déli csücskével egy magasságban fekszik Szentpétervár. Akkor biztos nagyon jó a klímája! Messze nem igaz: mocsaras területen épült, a Néva torkolatánál, negyvenkét szigeten. De akkor talán egyszerűen adódott a hely, mert régen már Oroszországhoz tartozott? Néhány évvel korábban, a sokadik svéd-orosz háborúban foglalta el a cár. Akkor miért pont itt, pont így? Nagy Péter orosz cár Oroszhon nyugati kapujának szánta, amikor despotához illő magabiztossággal bökött a térképre: itt épül meg az új főváros.

1703-ban kezdődött az építkezés. Minden orosz földesurat fejvesztés terhe mellett arra kötelezett, hogy egy legalább két szintes palotát építsen a mocsáron. Tíz éven keresztül tilos volt az egész országban követ használni más építkezésre, mint Pétervárra. És valóban: 1713-ban áthelyezték a fővárost Moszkvából Szentpétervárra, és itt is maradt egészen az októberi forradalom utánig.

Az eredmény? Európa egyik legérdekesebb városa. Kicsit Amszterdamra, kicsit Párizsra emlékeztet, és egy kicsit a (volt) szocialista fővárosok panelgyűrűjére.

Repülve érkezünk, hatalmas a forgalom a reptéren. Autópálya épül a város és a reptér között, egyelőre csak az elterelt forgalmat és a sok türelmetlen autóst élvezhetjük. Idegenvezetőnk felhívja a hotelt: akkor két óra múlva ott vagyunk, a belváros másik szélén fekvő szállodánkban. A taxizás felér egy első városnéző túrával: a később, szakszerű vezetéssel megcsodált épületek mind elhúznak mellettünk. A lassúság oka? Mint minden vízre épült városban, a hidak túlterheltsége.

Rengeteg az építkezés, a szigeteken szerencsére kevesebb (nem bírná az altalaj a terhelést), persze, Putyin cár is pétervári. Hotelünk húsz emeletes monstrum, a Balti-tenger partján, magasházas környéken, és hogy megőrizzék a kerület hangulatát, természetesen szintén betonpaneles építésmóddal. A környező házak is tizenöt emeletesek, vagy hosszabb a tűzoltóság létrája, vagy az emberek nem annyira érzékenyek bizonyos kockázatok elviselésére tűzvész esetén, mint Magyarországon.

Ha már itt vagyunk, tegyünk egy kis sétát a környéken!
Első utunk a tengerhez vezet, mellette parkocska, pavilonok, fagylaltos kocsi, söröző. Maga a tenger valahogy nem vonz fürdésre, a víz lehet vagy tíz fokos (május végén), sötét hullámok mossák a beton partot, talán a hajóépítő üzemek és kőolajkikötő hatása. Kicsit távolabb parkoló, húsz-harmincéves Ladák, Moszkvicsok, néhányan nézelődni jöhettek, mások pecázni, de a legtöbben különböző szolgáltatásokat vesznek igénybe, vagy kettesben élvezik a tenger látványát, lakáshiány miatt.

Valahogy nem akar este lenni, ha a napra nézel, mintha délután hat óra lenne, az órán este tizenegy. Vízszintesbe helyezzük fáradt tagjainkat, de az álom nem érkezik: éjjel kettőtől háromig lesz csak sötét. Leningrádi fehér éjszaka.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat