Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
Beépített konyha

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
Beépített konyha

Végre érintés-közelbe kerülünk a barlanglakásokkal. A tufa-kúpok messziről méhkaptárnak tűnnek. A jobb lakások kicsit magasabban kezdődnek (ugye, a sok átrobogó hódító), oda falépcsőn lehet feljutni. A másfél méter magas luk a falban (régebben kisebbek voltunk), a még használatban levő lakásokban fa ajtó zárja be a kiváncsiskodóktól. Belépve egy-két lakóhelyiség, egy nagycsalád igényeinek. Ablak, luk a tetőn az emeletre, méteres kivájt falrészlet: fekvőhely? vagy mégis éléstár? Kisebb mélyedések a falban, olajmécsesnek, szentképnek, nem hiszem, hogy könyvespolc lenne. Tűzhely, füstelvezetővel. Az első barlanglakásokat kb. 3-4 ezer éve vájták a kőbe, aztán a család méretének megfelelően tágították. Csak a szomszéddal kellett megegyezni, nehogy a kölcsönös lakásbővítés társbérletté alakuljon.
Göreme szabadtéri múzeuma, a legjobban megmaradt, legnagyobb lakótelepeket, 1oo-2oo ember elhelyezésére készült kolostorokat mutatják. A feltárt templomokban a krix-kraxos díszítéstől a középkori falfestészet csúcsteljesítményeiig minden megtalálható. A közösségi helyiségben beépített konyhai ülősarok, mintha osztrákéknál járnánk, persze tufába vájva. Na ezt vigye el a válófélben levő feleség!
A múzeum mellett folytatódik a csodás világ: családi házas körzet, kisebb népsűrűség. Egy-egy kőkúp még lakott, a ház előtti virág, száradó ruha, parabolaantenna jelzi a használatot.
Ortahiszar, vagy húsz emeletes kúp uralja a falut, sajnos a legutóbbi földrengés harmadolta a palotát, láthatóvá váltak a folyosók, termek. Kis török néprajzi múzeum, utána végre van szabad tíz percünk: egy apró török boltban ajvárt veszünk (joghurt, sózva, felére higítva vízzel, a nyári meleg legjobb ellenszere Törökországban).
Ónix-manufaktúra, a legegyszerűbb esztergapadon csodákat teremtenek a márványszerű kőzetből. Elcsábulunk, gyertyatartó, talpas pohár, teve alak- ha az ember többet vesz, jobban is tud alkudni az árból. Csak beleférünk-e még a turistaosztály húsz kilós csomaghatárába?



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat