Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
2006-01-28

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
2006-01-28

Kalóz magánszáma

Világváros közlekedik

Róma területre picike, alig több mint 200 négyzetkilométer. Budapest 800, Bukarest 1500, és csak 2-2 millió lakosuk van. Berlin 3 milliós, de 900 négyzetkilométeres. No de ott is milyen falak voltak! Minden téglája kincs már.

A zsúfoltság így biztos méretfüggő is.
Perszi mindenki kocsival indul bevásárolni, dolgozni, gyerekért, vacsorázni. Parkolni nehéz, eljutni valahová munkanapokon időnként lehetetlen. Segit az olaszos találékonyság- sávok nincsenek felfestve a 100 méter széles utakon sem, mindenki arra megy, amerre lehet. A rendőröket az egész nagyon kevéssé érdekli. A közlekedési lámpák, mint egy diszkó fényorgonája, csak a hangulathoz járulnak hozzá. Mégis meglepően kevés az összetört, meghúzott kocsi.
A tömegközlekedés papiron kiválóan szervezett. Szép nagy táblák jelzik az adott helyen megálló járatokat. Gery emlékszik még arra a néhány hétre, amikor a járatok érkezési ill. követési idejét is megadták- de ezt gyorsan törölték is a táblákról, mert (persze dugók, olaszos tempó stb). nem lehetett tartani. Saját tapasztalat: 30-40 percig nem jön semmi, aztán egymás után 3 is az adott járatból. Nekünk volt bőven időnk, de a (nem autóval közlekedő) rómaiak is megszokták már láthatóan.

Metró- nincs sok vonala, a megállóban járó órát 2-3-szor visszaállitják nullára, hatalmas tömeg. De ki az a bolond, aki ebben a gyönyörű városban föld alá kivánkozik?
Metrózunk- mamázunk. Nevét a párizsi földalatti vasútról kapta- metropolitain. Metropolisz- anyaváros görögül, tehát polisz nélkül anya.

Autóbusz- jelentése "magának". Szóelődje "omnibus"- mindenkinek, tehát olyan lóvasút, amit minden ember igénybe vehet. Automobil- magától mozgó. Kissé nyakatekert szóképzés!

Róma gyönyörű, talán a legszebb gyalog barangolva. Minden sarkon ókori, középkori emlékek. Esni sem szokott sokat, legalábbis nekünk szerencsénk volt.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat