Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
Éjszakai élet- világosban

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
Éjszakai élet- világosban

Hogy jutunk be a belvárosba estefelé, hármasban? A szálló sarkán áll meg vagy húsz féle busz, nagy táblán a végállomás (még szerencse, hogy tíz éves kínzatásunk kapcsán legalább a cirill betűket olvasni tudjuk...). Ugyanazzal a számmal közlekednek nyolcszemélyes gyűjtőtaxik, ha leinted, megáll és elvisz magával. Fuvardíj néhány rubel. Vagy elgurulunk a metró végállomásáig, onnan öt megálló a centrum, vagy végigdöcögünk a szigetünkön, hidakon, csúcsforgalomban. Mehetnénk taxival is, de az árak ez ellen szólnak. Van privát taxizó is, felveszi a buszmegállóban várakozók közül az azonos irányba igyekvőket. Turistáknak nem javasolt.
A Nyevszkij Proszpekt a város verőere. Barokk, klasszicista házak, volt paloták szegélyezik. Rengeteg fiatal (Pétervár egyetemi város), áruházak, sörözők, este tízkor is hatalmas a tömeg. Találunk internetes kávézót is, még szabad gép is van. Csak kettő hármunknak, Karla az ablakpárkányra ül. Későn vesszük észre a biztonsági őrt, negyvenes, kinézésre volt katonatiszt. Hogy fogja szankcionálni a (táblán is kinyilvánított) kihágásunkat? Elemel egy szabad széket a fal mellől, és odahozza Karlának...
Este tizenegy körül metrózunk hazafelé, de a csőből kibújva még mindig süt a nap. Lepihennénk, de a világosban csak kerülget az álom. Tizenöt emeletes házra néz az ablakunk, nagyon kevés a kivilágított lakás. Minek is, világos van még... Persze, ezt a mostani hosszú napot december-januárban kapják vissza a bennszülöttek, ugyanilyen hosszú éjszaka formájában. A Napot szinte nem is látni ilyenkor a láthatáron, csak egy kicsit félhomályosan világosabb lesz.
Hogyan is élnek az oroszok? Mindenesetre máshogy, mint azt az iskolában tanultuk. Vége a nagy leklesedésnek, szociális biztonság, szinte ingyen lakás, olcsó alapvető élelmiszerek, ingyenes oktatás, egészségügy- mindez a múlté. Az átlagfizetés kb. tízezer rubel (forint x 8), nyugdíj háromezer. Az árak pedig nyugatiak: az élelmiszeráruházban (helyiek is járnak ide, nem csak turisták) kenyér, tej egy huszas, egy üveg vodka kétszáz... Lakás (negyven négyzetméteres, lakótelepi kettőezerötszáz rubel), fűtés, közlekedés, szinte pesti árak.
Milyen is az orosz konyha? Ha modernkednénk, mondhatnánk, hogy fúziós: annyi külső hatás érte (francia, német, török, grúz), hogy szinte semmi nem maradt belőle. A leveseik érdekesek: minden belekerül, zöldség, hús, hal, felvágott, tészta. Moldova után, szabadon: Fradi-leves (mindent bele!)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat