Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
2006-05-30

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
2006-05-30

Ahogy elhagytuk kis védett völgyünket, elkezdett szakadni az eső. Salzburg- "Schnürlregen", mintha öntenék. Az időjárást szerintem a Ciprusi Idegenforgalmi Iroda szponzorálja.
Persze túl korán vagyunk a reptéren, még egy tevés bejelentkezés is belefér. Lassan gyűlik a nép, csupa érdekes desztináció: Zakintosz, Antalia, Mallorca. Szép nagy gépet kapunk, Boeing 737-es. Becsomagolódunk a gépbe. Egy óra várakozás a rámpán, annyian törekednek dél felé.
Elrepülünk kis völgyünk felett, Szerbia, Thesszaloniki, Kalkidiki-félsziget, Rodosz, török tengerpart, "ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj". Ciprus fölött felhők, ez tán az osztrák turisztika ellenpropagandája? Larnaca leszállópályája a tenger felől nyílik, a gép lefékez vagy 100-as tempóra, a halak integetését látnánk, ha lenne kezük.
Szervezés tökéletes, betuszkolnak egy Mercedes taxiba hatunkat, nemsokára már a hotelbe érkezünk.

Ciprus

Kicsi sziget kelet és nyugat határán, ismert történelme alatt vagy harmincszor hódították meg különböző nációk, görög, arab, föníciai, római, kereszteslovag, török, angol... mindenki, aki erre járt, itt hagyta a nyomát. Nyolcezer évesek a legrégebbi emberi nyomok, vadászni jöttek Kisázsia felől, törpe vizilóra és törpe elefántra. Kb. 80 kőkorszaki település nyomait találták meg. Aztán jött a bronzkorszak, az itt található érc kiolvasztására kiirtották az addig sűrű őserdőket: ciprus, cédrus stb.
Az első görög telepesek 1300 évvel Krisztus születése előtt érkeztek, városi királyságokat alapítottak. Az első nagy egyesítő Nagy Sándor volt, aki a szigetet meghódította. Halála után, az ismert világ felosztása alapján az Egyiptomban uralkodó Ptolemaidák kezébe került a sziget, akik az addig regenerálódott erdőket hajóépítésre használták.
A Római Birodalom se hagyhatta ki a sziget meghódítását. A nagy szakadás után Bizánc került hatalmi helyzetbe.
A kereszteshadjáratok kellemes pihenőhelye volt utána a sziget, Oroszlánszívű Richard eladta a "luzitáni" , Jeruzsálemi király francia kormányzónak, a család vagy 200 évig uralkodott Cipruson. Famaguszta városában 365 (francia gótikus) templom állt, minden napra egy misehely.

Genua és Velence csatáját a szigetért (Othello, a ciprusi mór) a török hódítás dönti el. Gyorsan iszlamizálják a szigetet, és egészen a 19. század végéig meg is tartják. A gyengülő szultán ekkor eladja az angoloknak, az épülő szuezi csatorna biztosítása érdekében van rá szükségük.
1960, az angol gyarmatbirodalom szétesése Ciprus számára is meghozza a szabadságot. A sziget lakosságának 80 százaléka görög (ortodox vallású), 20 százaléka török (muszlim). Kiváló lehetőség egy bizonyos brit befolyás megőrzésére. Két nagy támaszpontot meg is tartanak a sziget déli részén.
1974, Athénből irányított katonai puccs Makariosz választott elnök ellen (kissé a Szovjetúnió felé hajló politikája miatt is), Törökország a nemzetiség védelmére megszállja Ciprus északi részét, a sziget kettéosztódik, ENSZ felügyelettel és fegyvermentes zónával. Nikosiában a két nagy nemzetiséget megosztó vonalat egy zöld tollal vonja meg az akkori angol kormányzó, ettől zöld vonal.
Azóta is kettéosztott a sziget, kb. százezer telepest hoztak Anatóliából a sziget északi részére, az itteni törökök számára is kultúrsokk. Csak három éve lehetséges (útlevéllel) átjutni a határon, de sok ciprusi görög nem fogadja el, hogy a saját országában papírokat kell mutogatnia. Nem is látta elhagyott házát-földjét-szülei sírját több mint harminc éve.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat