Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

karla naplója


karolin [155884 AL], gazdája karla
2006-01-31

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/155884
2006-01-31

Szombat este, a családi pizzeria. Már szinte olaszosan étkezünk, van előétel is, de persze a főétel után (csak tudnám, hogy miért kell mindig hátulról...).
A vasárnap méltó kezdete a reggeli mise a Szent István házban. Utána utunkra indulunk. Kedvencem a bolhapiac, a jó vásár érzete, de most csak elhajtunk mellette, még sok gyönyörűség vár. Az ókori Róma két érdekessége, Cestia piramisa (egyiptomi hadjárat ihlette) és Caracalla termája. A mindenkori római császárok feladata volt, nemcsak kenyérrel és cirkusszal, de tisztálkodási lehetőséggel is ellátni a római népet. Hatalmas medencék maradványai, 4-5 olimpiai úszóstadion is elférne benne hosszában, 3-4 emeletes falak, vajh mi lehetett benne régebben? Több mint 500 évig üzemelt, egyszerre 2000 ember talált benne felfrissülést. Hogyan lehetett vízforgató, kémia, antibiotikumok nélkül ennyi embert tiszta vízzel ellátni? Szeretettel vennénk az ókoriak tanácsait, mi kis 4 m-es medencénkkel is megszenvedünk időnként.
Tovább a Tevere mellett, semmi nyoma a hétköznapi tébolynak a közlekedésben. Santa Maria in Cosmedin temploma, szép, barokk, brilliáns, nem smaragd. Előcsarnokában Bocca della Verita- az igazság szája. Egy ókori fürdőből került ide, az FBI- igazságvizsgáló korai elődje.
KALÓZ MÁR MEGINT ÉNEKEL
No, ennél nagyobb humbugot már régen láttam. Még hogy az eredeti! Az ugyanis Badacsonyban áll. Hogy honnan tudom ilyen pontosan? Először is ott kettő van belőle, ha beledugod a kezed, meg is szólal. Ettől száj, nemde? Másodszor, Badacsonyban időtálló szép műanyagból építették, nem olyan toldott-foldott, ütött-kopott, mint a római. És nem is kell eresz alá állitani, szépen a placcon mutatja magát. No azért Karlát lefényképeztem bedugott kezével, ki tudja, mire lesz még jó.
Vissza a mikrofont, eléééég!
Sant' Andrea al Quirinale templom, gyönyörű, kerek,no és fiam nevét viseli. A köztársasági elnök se fogadott minket, de nem baj, pedig ott álltunk a palotája mellett.
Fantasztikus profán- mégis szellemi élmény a kapucinusok temploma melletti csontkamra. Temetőjük felszámolása után ide hordták az eltemetettek évszázadok alatt gyűlt csontjait, és szépen tematikusan oltárképeket épitettek belőlük, medencecsont, állkapocs stb., még a lámpatestek is csontból voltak. Kalóz elemében, minden csontot felismer. Mekkora zörgés lesz itt a feltámadáskor!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat