Az én oldalam - Naplóm

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje
http://teveclub.hu/naplo/
TTK-Híradó, június/1. oldal

TTK-HÍRADÓ

Állandó riporterünk bellá (Tóth Beáta)




Újabb tehetség a Tevékeny Tevék közt: Gyuri a legtehetségesebb történetíró


A májusi tehetségkutatón során eldőlt, ki a legtehetségesebb történetíró Tevékeny teve, ismét lett egy legtehetségesebbünk. Miután megtudtuk az eredményt, a győztes, Syvan, azaz Gyuri (akivel közelebbről megismekedhetek a Magazin 5. oldalán található interjúból) az alábbiakat nyilatkozta:


”Mivel még nem vettem részt hasonló TTK-s megmérettetésen, eléggé izgultam fordulóról fordulóra, hogy vajon tovább jutottok-e. Hogy én fogom megnyerni, abba bele se mertem gondolni, inkább csak a továbbjutásra törekedtem. Mikor már csak négyen maradtunk, nem is sejtettem, hogy az utolsó fordulóhoz érkeztünk, így eléggé meglepődtem, mikor láttam, hogy én kerültem ki győztesen, de nagyon örültem neki! Hogy hogyan készültem? Hát leginkább úgy, hogy reggelente a buszmegállóba menet összegyűjtöttem egy nagy csokornyi témát, és szép lassan elkezdtem szelektálni, péntek reggelre pedig meglett a szerencsés kiválasztottam; azaz hogy melyikből is írok majd egy teljes sztorit. Vasárnap délután tanulás közben (...helyett?) megírtam, esténként pedig (többnyire a hét órás határon túl...) begépeltem, s meg is lett a végeredmény.”



Hópihus megjegyzése: „A tehetségkutatókat soha sem egyedül zsűrizem, van hozzá felnőtt segítségem a karavánból (hogy ki ő, nem árulom el). Minden fordulóra elküldi nekem az illető az ő kiválasztottait, majd én átnézem a nevezéseket – és többnyire egyet értek a továbbjutók személyét illetően. Csak most, a döntőben volt ez másképp: ő elküldte nekem a nevet – Betti, a te neved volt az! – de mikor én elolvastam az írásokat, nem találtam köztük az „igazit”… Gyuriét hagytam utoljára, először azokat olvastam, akiket segítőtársam kiemelt… Jók, jók – de egyik sem különleges, egyiknél sem éreztem azt, hogy ez volna, amit keresünk… Utolsónak került sor Gyuri írására. Olvastam, olvastam – és ott volt az érzés: ez az, ezt kerestük, ez az írás más, mint a többi! Egyszerűen nem nyerhetett más! Hát így lett Gyuri a győztes – és így csúsztál le, Betti, a trónról, amiért ezúton is elnézésedet kérem… :)”



Hetekig tartó hatalmas esőzés, árvizek

Riporterünk arról kérdezte a karaván tagjait, ők mit érzékeltek mindebből, az ő lakókörnyezetükben mi most a helyzet?


Sungrilt^^ (Fruzsi, Kazincbarcika): „Amerre mi lakunk, szerencsére nem volt akkora a víz. Itt a ház előtt „csak” egy kis patakocska csordogált, ami a rengeteg eső miatt kiöntött, és az utcán hömpölygött a víz. Szerencsére a kapunknál a homokzsákok megakadályozták, hogy hozzánk is betörjön az víz. De a kert és a veteményes így is teljesen tönkrement, ebben az évben itt semmi sem fog teremni! Nem voltak ilyen szerencsések a Felső-Barcikán élő emberek, akiket viszont szó szerint méteres víz vett körül. Az emberek a házukban rekedtek, vagy aki ki is tudott menekülni, szinte semmit sem vihetett magával. Mindenük elázott, a bútorok, az elektromos dolgaik, a szőnyegek, stb. Sok utcán a személygépkocsikat, terepjárókat műanyag kisautóként sodorta el a víz. Néhol még traktorral is alig boldogultak. Rengeteg önkéntes segédkezett, sokan még éjszaka is dolgoztak azért, hogy megóvják a házakat és a fontos közlekedési útvonalakat a még nagyobb áradástól. Több száz zsákot töltöttek meg homokkal, és több, mint másfél hét elteltével végre ismét helyreállt a rend. Sajnos még így is nagyon sok olyan család van, akiknek a házaik lakhatatlanná váltak. Senkinek sem kívánok ilyen óriási mennyiségű vizet...”


Csigu (Niki, Romhány): „Nos, igen, sajnos nagyon csúnyán elbánt velünk ez a rengeteg eső! Áradnak a folyók, feltör a talajvíz, rothad a termés... Hát, problémák... Most is rakják a zsákokat, a megáradt Ipoly folyó miatt. A szoros környéken, mint pl. a falunk, ott még csak kilátásban van, hogy megárad a Lókos, de már közel van hozzá, félünk mi is…”


Hallows (Ricsi, Dunaújváros): „Nekünk, szerencsére nem voltak súlyosabb problémáink, csak egy nap volt, amikor nagyon nagy volt a víz, az iskolát megközelíteni elég nehezen lehetett. (De azért meg lehetet, így nálunk nem volt tanítási szünet, mint az ország sok más iskolájában.) Amúgy "túléltük" az esőzést, bár nem nagyon hiányzott. Gondolom másoknak sem. De most, hogy a nyár elején már leesett ennyi eső, készülnünk kell rá hogy eléggé száraz nyarunk lesz – és az sem jó…

Vadon Viktor (Viki, Borsod megye): „Szerencsés vagyok, ugyanis engem személyesen nem érintett az áradás, de több olyan ember is van a környezetemben, akiket igen. Egyik barátom a miskolci hegy aljában lakik, ezért az első árhullámkor (két hete) a lezúduló víz az ő utcájukon ment keresztül, így a fél hétvégéjét vízhordással töltötte. Egy másik legjobb barátom Szentistvánbaksán lakik, a Hernád mellett, ami szintén kiöntött, így ő sem az előző, sem a mostani áradáskor nem tudott iskolába jönni. Egy harmadik még rosszabbul járt: Szikszón lakik, ahol a Vadász-patak olyan kicsi, hogy akár át is lehet ugrani, két hete mégis úgy kiáradt, hogy a kórház első emelete ki sem látszott. Ez a barátom a kórháztól nem mesze lakik, úgyhogy őket ki is telepítették...

Most is volt olyan osztálytársam, aki nem tudott bejönni, de olyan is, aki a nap közepén ment haza, mielőtt lezárták a településére vezető utolsó nyitott utat... A fizikatanárom is elindult az óra közepén - az osztály nagy örömére. Természetesen, annak örültünk, hogy még hazajut! (És egy „kicsit” annak is, hogy lőttek a fizika órának.)

Azt is hallottam, hogy az M3-as miskolci északi lehajtójánál olyan magasan állt a víz, hogy a táblák alját mosta.

Minket csak annyiban érintett az ár, hogy a pincébe folyt be egy kicsit, na meg a veteményes kirothadt az esőtől és talajvíztől. Apukám viszont ment homokzsákot pakolni, mert a Nyékládháza és Ónod közti úton folyt át a Hejő, amit rendes körülmények között szintén át lehet ugrani...”



Nyár a TTK-ban

Nagyon sokan kíváncsiak vagyunk, mik a karaván vezetőinek nyári tervei, hogyan fog telni a nyár a TTK-ban. Erről beszél most nekünk Hópihus.

Változások nem lesznek, minden marad a régi - csak sok-sok nyári programmal színesedik a kínálatunk. Természetesen, ahogy már 2 éve mindig, az idén is lesznek virtuális táborok, immár harmadszor, az eddig megszokott rend szerint - ez nagyon népszerű volt minden évben, bár a tavaly augusztusi turnusok az ismert okok miatt elmaradtak. Hamarosan kezdődnek, így lassan körlevélben kaptok értesítést arról, pontosan mi is lesz és hogyan.


Az idén is megtartjuk, hasonlóan a tavalyi nyárhoz, a tevekereső bajnokságot, és talán tartunk ismét villámkérdés bajnokságot is – tavaly ezeket is nagyon szerettétek.


Ám nem csak virtuális nyári programjaink lesznek, hiszen itt a TTK-tábor is! Megmondom úgy, ahogy van: én nem terveztem az idén ilyet, okulva a tavalyiból, amiből, ugye, végül nem lett semmi, az ismert augusztusi események miatt, amik akkor már a levegőben voltak. De muszáj volt mégis megszervezni, mert annyira számítottatok rá, annyira akartátok! Tihanyban bérelünk egy önálló házat, ahol rajtunk kívül nem lesz senki, 4 napra, kb. 15-30 fő részére, ahol együtt tudunk lenni pár napig. Eszünk, amit főzünk, sütünk szalonnát, lesz tábortűz, élő milliomos és szépségverseny, fürdünk a Balatonban, vízibiciklizünk, és ha már ott járunk, megnézzük a tihanyi apátságot is. Fagyizunk majd sokat, sőt, szülinapot is ünnepelünk: egyik táborozónknak pont az első napon lesz a szülinapja! Máris sokan jelentkeztetek, de még van hely, így mindenkit szeretettel várunk! (Bővebb információkat találtok a karavánhonlapon, és jelentkezni is ott tudtok.)



A Magazinban is lesz újdonság: az Ország- és Világjáró változik meg kissé. Ezúttal konkrét helyekre utazunk majd, minden alkalommal egy-egy karavántag segítségével, akik nyári élményeiket mesélik majd el nekünk, ezeken keresztül ismerhetünk majd meg egy-egy hazai vagy külföldi tájat. A Világjáró már most is ilyen: Laura mesél portugáliai élményeiről, fotókkal illusztrálva természetesen. Olvassátok el, a 18. oldalon találjátok – érdemes!



És ha nyár, még valami: a nyár nekünk is nyár, természetesen mi is nyaralunk majd Zsuzsival, és erre az időre rá kell bíznunk valakire tapicskát és Hópihust és a karavánt, mint egykor Juditra, Tevus baby eredeti gazdájára. Már tudjuk, ki lesz az, két lány van a karavánból, akikre feltétel nélkül rá merjük bízni Hópihust a karavánnal, Rozalicskát a datolyákkal, tapicskát és Kamet, Zsuzsi nagy tevéjét - és a Tevékeny Tevéket: egyikük Szandi titkárnőm, a másik a TTK-nak szinte alapító tagja: Erika, azaz icipicikakaóscsiga. (Szandi már tudja, Erika még nem – de most már te is tudod! :D) Ti vigyáztok majd a házra, amíg mi távol vagyunk!


Ezen kívül a nyáron nyilván nagy lesz a forgalom a tevemegőrzőben is, hisz a nyaralók oda adják majd be tevéiket hibernálás helyett - tehát segítőket kell majd felvennünk Timi mellé, aki nyilván nem fogja egyedül győzni a sok tevét.



Vagyis minden marad a régi - mégis kicsit minden más lesz a karavánban a nyári szünetben.



Hurrá, vakáció!!!

Betti a nyári tervekről faggatta a tevékeny Tevéket


pihécske (Szandi): „Terveim igazából nincsenek, egy biztos! Kipihenem a suli, a hatodik osztály fáradalmait... hogy aztán újult erővel tudjak felkészülni a hetedikre! Meg aztán lesz egy nagy feladatom is a nyáron – Hópihuus épp tegnap árulta el: amíg ők a TTK-táborban lesznek, én fogom gondozni Hópihust, tapicskát és Rozalicskát, én írom majd a körleveleket, én felelek mindenért – vagyis én fogom vezetni a TTK-t! Azért kicsit félek, elárulom, de persze nagyon várom is!”


Millancs (Andi): „Hát ,hogy mindenképp felejthetetlen élmény legyen a nyár! Minél több időt töltsek a barátaimmal, családommal. A nyaralások még nem biztosak, de lehet, hogy megyünk Magyarországra, ha kedvez nekünk a szerencse, akkor Görögországba is, és persze ha lesz tábor, oda is szeretnék elmenni.”


bärbikä^^ (Barbi): „Hát nyárra sok tervem lenne, bár úgy sem fognak sikerülni. Úgyhogy a nyári szokásos programok lesznek idén is: elmegyünk több hétre a nagymamámékhoz, akik tőlünk, Budaörstől kb. 240 km-re laknak. Majd elmegyünk a nagybátyámék nyaralójában 1-2 napra, a Balatonra. Meg talán, ha minden igaz, az unokahúgomék lakókocsijában is eltöltünk pár napot, és elmegyünk medencézni, Komáromba. Tervezem, hogy talán elmegyek a TTK táborba. Talán, de ez még egyáltalán nem biztos - a szüleimen múlik.

Egy biztos: sokat leszek vízben!”



Aerrow (Fanni): „Hú, már nagyon várom a nyarat! Rengeteget fogok pihenni (itt konkrétan alvásra gondolok), de azért időt szakítok majd a barátaimra is. Horvátországba megyünk a szüleimmel nyaralni, nagyon jó lesz, alig várom azt is. Táborba nem jelentkeztem (leszámítva a TTK tábort persze, ahová el is engedtek első szóra), mert idén TÉNYLEG pihenni szeretnék a nyáron.”

Púpos Pupillácska (Laura): „Sokat fogok pihenni a nyáron, az már biztos! Szerintem a szüleimmel a Mátrába megyünk majd nyaralni, és remélhetőleg az unokatestvéreimmel is találkozom majd. És, míg el nem felejtem: minden Tevékeny Tevének kellemes nyári szünetet kívánok!”


hermiony (Bea): „A nyári vakáción sok mindent fogok csinálni. Még pontos terveim nincsenek. Elutazom június végén Ratosnyára (vallástábor) egy hétre és Magyarországra (Somogyapáti), szintén egy hétre. Továbbá el szeretnék menni a TTK táborba, de még nem tudom, mi lesz a vége...



Híradónk ezúttal kétoldalas, folytatás a következő oldalon…







© Napfolt Kft. - Médiaajánlat

 


© Napfolt Kft. - Médiaajánlat