Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
Szenteletlen szent napok

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
Szenteletlen szent napok


SZENTELETLEN SZENT NAPOK

Az ünnep Isten és az ember közös napja. Öröm és áldozat. Időáldozat az életünkből Istennek, és öröm, hogy vele lehetünk. Ezért tilos az ünnepen a magunk javára dolgozni. (...) Európában a reformáció eltörölte a szentek napjait meg a Mária-ünnepeket. A polgári, szexuális, a művészi és egyéb forradalmak pedig a szertartásokat. A gazdaságkori fordulat a formabontás történeteként is leírható. Közben az emberek azon kapták magukat, hogy szakadatlanul dolgoznak. Ünnep sehol. Kommunista szombat nyomult a helyére, hobbimeló, fusi. Munkával ünneplünk. Ünneplünk? Mit?
Bizony, Gazdaságkor lényegéhez tartozik az áldozat irányának megfordítása. Vagyis az Úr napját nem szenteljük meg, nem adjuk Istennek, hanem elvesszük tőle és eladjuk a piacon. Itt fordul át a művelés munkába, termelésbe, ami egyetlen indokkal szakítható meg, hogy a munkaerőnket újjátermelhessük. Mesterünk a nyelv, bölcsen mondja: szabadságra megyünk.
Nemzedékemnek gyerekkorában még kétfajta ruhája volt, ünneplő és hétköznapi. Ma munkaruhánk van és szabadidőruhánk. A cégnél a géplakatos overallt visel, a bankár öltönyt. Odahaza mindketten macit húznak és tornacipőt. Szabadidőruhát. Eszerint kétfajta idő van: szabadidő és rabidő. (...)
A kultusz nélküli ünnep nem áldozat. Vakáció, főnök nélküli idő. Létezhet profán ünnep? Szenteletlen szent nap? Kinek telhet ilyenben kedve?
Ismerhet-e Gazdaságkor ünnepet? Vagy csak szabadidőt, a rabidő hézagaiban egy másfajta munkanapot?

(Czakó Gábor, Beavatás, 43.44.46)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat