Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
2009-12-12 - Beszélni a hitről

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
2009-12-12 - Beszélni a hitről

Hogyan beszéljünk nemhívőknek a hitünkről?

Korunkban érzékelhetően erősödik a hitetlenség szelleme, ugyanakkor a legtöbb keresztény nincs igazán felkészülve az öntudatos istentagadókkal való párbeszédre. Cikkünk felnőttként megtért szerzője tíz megfontolandó szemponttal segít, hogy meggyőzőbben tudjunk tanúságot tenni hitünkről:

1. Merd bevallani, hogy hiszel! Sok keresztény nem tud kielégítő választ adni arra, hogy miért hisz. Próbáld megfogalmazni, miért hiszed, hogy tényleg kapcsolatban vagy Valakivel, aki az anyagi világon kívül létezik!

2. Ne gondold, hogy istentagadó barátod titokban haragszik Istenre, vagy úgy érzi, valami hiányzik az életéből! Abból indulj ki, hogy azért nem hisz, mert nem lát bizonyítékot arra, hogy Isten létezik.

3. Ismerd a Szentírást, de ne idézd! A Biblia a bölcsesség forrása, de ha legfőbb tekintélyként hivatkozol rá, nem győzöd meg jobban a hitetlen embert, mintha egy orvos egy felolvasott regényrészlettel indokolná a diagnózist. Ne várd, hogy bibliai versek idézésével bárkit meggyőzöl! A Szentírás mindent okkal mond. Ismerd az okokat, és tudd megfogalmazni őket!

4. Ne gondold, hogy minden kérdésre azonnal tudnod kell a választ! Ha valamiben nem vagy biztos, jobb, ha azt mondod: „Nagyszerű kérdés! Sajnos nem tudom a választ, de utánanézek."

5. A teljes képet vázold fel! Ismerd a kereszténység történetét, és tudományos érvekkel indokold szavahihetőségét – pl. hogy Jézus életével és halálával olyan ősi írások teljesedtek be, amelyek jóval kora előtt keletkeztek, és ebben minden történész egyetért; hogy szinte valamennyi apostol vértanúságot szenvedett a hitéért; hogy a kereszténység a rettenetes üldözés ellenére is futótűzként terjedt. Tanulmányozd a korakeresztény írásokat, amelyek a kereszténységet védelmezik a hitük iránt többnyire ellenséges pogánysággal szemben!

6. Ésszerűen érvelj! Ne tagadd kapásból a tudományos érveket! A tudomány nem tud mindenre választ adni, de sok mindenre igen, és ezt ostobaság volna tagadni. XVI. Benedek pápa gyakran hangsúlyozza, hogy Isten, akiben hiszünk, az ésszerűség Istene. A kereszténység mellett logikusan belátható érvek sora szól. Ha ilyenekre tudsz hivatkozni, azt hitetlen barátod is érteni fogja. Ismerd meg a nagy keresztény gondolkodók és apologéták írásait!

7. Ne feledd, hogy a célod nem több, mint elvetni a magot! A hitviták során az ember sokszor annyira elvész a részletekben, hogy nem látja a fától az erdőt. Nagyon-nagyon valószínűtlen, hogy egyetlen beszélgetés teljesen meggyőzzön valakit a kereszténység igazságáról. A te dolgod csak az, hogy a lehető legjobban állj ki a hit mellett, és ne feledd: a megtérés Isten műve, nem a tiéd.

8. Próbálj nemhívő barátod fejével gondolkodni! Mi lenne, ha nem a kereszténység volna igaz, hanem például a görög mitológia? Mi kellene hozzá, hogy meggyőzzön erről?

9. Ne használj keresztény zsargont! A keresztény ember „Jézusnak adja a szívét", amelyet „betölt a Szentlélek", és „Jézussal jár", hogy „e világban éljen, de ne e világból". E mély értelmű kifejezéseket szinte minden keresztény azonnal megérti, a nemhívők számára azonban érthetetlenek. Nehéz elkerülni őket, mert megszoktuk, hogy nagyon bonyolult fogalmakat röviden kifejezhetünk velük. Mégis fontos, hogy mindezt közérthetően is meg tudjuk fogalmazni.

10. Imádkozz! Ne ess abba a hibába, hogy egyedül a saját okosságodban bízol, miközben maga a Szentlélek siet segítségedre. Kérd, hogy vezessen, hitetlen barátodnak pedig nyissa meg a szívét! Meglepően hatékony módszer, s neked is javadra válik!

(A fordítás a CNA által közölt cikk alapján készült. A szerzők az amerikai Jason Anderson és Jennifer Fulwiler, aki több évtizedes hitetlenség után tért meg 2007-ben.)

http://www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=30342




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat