Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
MÁRIA SEGÍTS-Pap Nóri-

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
MÁRIA SEGÍTS-Pap Nóri-

MÁRIA SEGÍTS !

ÍRTA-Pap Nóri

A magyar nemzet, történelme kalandos folyamán, sajnos sokszor került olyan szorongattatott helyzetbe, hogy már csak a segítő Istenanyában bízhatott, már csak Szűz Máriához fohászkodhatott. Átélték a hányattatott sorsú magyarok ezt a szituációt jópárszor, a török hódoltság 150 éve alatt is. Nem vitatom, hogy az egyháznak, szüksége volt a megújulásra, amit Luther Márton, és a protestánsok képviseltek, azonban az egyházszakadás fájdalmas következménye a magyarokra nézve az lett, hogy a magyarság Erdély-i része, a reformáció tanait elfogadva, elfordult a Nagyboldogasszonytól, az igaz hittől=katolikusságtól. A magyarok összefogását a török ellen, még az eltérő vallási nézetek is akadályozták, ezután. Tényleg így történt ez? Erdélyben hírdették ki először a világon (!) a vallás-szabadság törvényét ! A reformátusok, s egyéb protestánsok, szabadon gyakorolhatták hitüket, azonban példákat találunk arról, hogy ’Mária népe’, ’Mária országa’, nem hagyta el ’Úrnőjét’, hiszen még a protestáns fejedelem pénzét is, Szűz Mária díszítette, a Nagyboldogasszony alakját vésték rá.

Korábbról is mondhatunk példát, az áhitatos Mária tiszteletre, szinte függetlenül a vallási elkötelezettségtől, pl a pogány, kun ruhában járó, jurtában lakó, kun szeretőket tartó IV.Kun László magyar király, aki semmibe vette még a pápa követét is, okiratába mégis ezt íratta : „Dicsőséges Szűz (=Mária) koronánk megtartója.”

Megszámlálhatatlan Mária kegyhely létezik Nagy-Magyaro-on, régebbi, és újabb keletűek is. Ezen kívül számos település, mely Mária nevét viseli, pl Mária-HALOM, -KÁLNOK, -KÉMÉND, -NOSZTRA stb. Máriapócsról szeretnék részletesebben szólni ezek közül. Ebben a Szabolcs megyei faluban, melyet akkor még csak Pócs-nak hívtak, és a csoda iránti tiszteletből vette fel Szűz Mária nevét,

1696-ban, a görög katolikus fatemplomban, egy helyi gazda észrevette liturgia(=mise) közben, hogy könnyezik a Mária kép, az oltáron ! Azon a télen, olyan hideg volt, hogy a templomban, hogy a misebor is megfagyott, úgyhogy a könnyezésnek emberfelettinek kellett lennie, különben a könnyek, az ikonra (a kép fatáblájára) fagytak volna. A jelenséget megvizsgálta a görög katolikus pap, a szomszédos falvak és városok római katolikus papjai. Persze a csodának, hamar híre szaladt, nagy tömegek tódultak, a könnyező Szűzhöz, mindenféle kéréssel, felajánlással.

Pl Nagykálló város római kat. papja, egy haldokló gyermeket emelt a képhez, aki meggyógyult. Egy osztrák tiszt gyereke, aki megérintette a képet, szintén meggyógyult. A gyermek boldog anyja, köves gyűrűt ajándékozott a Szent Szűznek. Az ékszerek, aranyláncok ajándékozása, azóta is szokás Máriapócson. Ezeket a láncokat, fülbevalókat, az ikont takaró textilre tűzik.



A könnyező Mária arcán, fájdalom látszott. Az első könnyezés csodja, 1696.nov.4-től, dec.8.-ig megszakításokkal volt látható. A görög katolikus lakosság, abban az időben, az Egri római katolikus püspök irányítása alá tartozott, így a csoda egyházi kivizsgálása, a búcsúk engedélyezése, Eger ügye volt Még mielőtt azonban, bármit intézkedhettek volna, Eleonóra osztrák császárné, elvitette az ikont, Máriapócsról !

Ugyanis, a Pócs-i csoda híre, eljutott Bécsbe is. Aviánó-i Márk, kapucinus (ferences) szerzetes javaslatára, aki akkoriban híres Velence-i szónok volt, I.Lipót (1630-99) osztrák császár és magyar király, Bécsbe vitette a képet, a magyar keresztények mindennemű tiltakozása ellenére.

A csodatévő Istenanyához, nem csak a nép egyszerű gyermekei fordultak, apróbb ügyeikkel, hanem a magyar vezetők, papok is fohászkodtak hozzá, a vészterhes török megszállás, és kuruc-labanc háború idején.

Aviánó-i Márk pl, a Zenta-i csata előtt, a kegyképpel tartott körmenetet Bécsben. M.o, ekkor szabadult fel végleg a török alól. Aviánó-i Márk, XI.Ince pápa követeként, a törökellenes liga létrejöttén munkálkodott Bécsben, 1683 Bécs felmentésében, lelkesítő beszéde is közrejátszott. Buda, 1686-ban, részben azért is szabadulhatott fel, mert ő vette rá az uralkodót, a török elleni harc folytatására. Aviánó-i Márk, a szövetséges keresztény seregek vezetőit is ki kellett békítse, mert napirenden voltak a torzsalkodások. Az idén boldoggá avatott kapucinus szerzetes, elsőként mutatott be misét a Buda-vári felszabadult Nagyboldogasszony templomban. A Máriapócs-i kegykép visszaszerzése Bécs-ből, még Rákóczi fejedelem programjában is szerepelt ! Mikor a képet Bécsbe szállították, az úton, ahol csak megpihentek az ikon hordozói, másolat készült a kegyképről. Az eredeti, ma is Bécsben van (!) a Pócsiak pedig, egy másolatot kaptak vissza ! A mi Nagyboldogasszonyunk azonban, nem felejtkezett el az ő gyermekeiről, és újabb csodát művelt Pócson ! Az újabb könnyezések időpontja, 1725.aug 1,2,5-e voltak, és 1905.decemberében, egy hónapig megszakításokkal. Sem az eredeti,sem a más másolatokkal, nem történt újabb csoda, csak Pócson ! A hazánkban katonáskodó, pápai seregek, a törökvész idején, hírét vitték világszerte, a csodás könnyezésnek. Az ikonnak, még Svájcban is fellelhető, másolata. Gyermekkorom megrendítő élménye, mikor a Pócs-i zarándoklaton éneklik a hívek, a Mária kegykép előtt, hogy „Magyaro-ról, édes hazánkról, ne felejtkezzél el, szegény magyarokról..”

és „Mária segíts, ó segíts mirajtunk, kik hozzád sóhajtunk…”

egyszerre fájdalmas, és örömteli ez az érzés, ami betölti ekkor a szíveket. A Szűz Anya választottai vagyunk, de ez a kegyelem azt jelenti, hogy mások bűneiért is vezekelnünk kell, nemcsak saját vétkeink miatt. Mária, az Istenanya, magához öleli fogadott gyermekeit, a magyarokat, és a Nagy-M.o-on élő népeket, mint a Szent Korona tagjait. Sőt, az összes népet, akik valaha a Szent Korona alá tartoztak, az egykori Halics és Ladoméria tartomány nemzeteit is, akik most Ukrajnából érkeznek Máriapócsra, a kegykép elé. Az ukrán maffia, gyakran rabolja ki a busszal érkező zarándokokat, akik így, még egy szentképet sem tudnak venni a búcsújáró helyen. Nem érdekli ezeket a szegény híveket se a Nyíregyház-i piac, se a Debrecen-i múzeum, se a Nyírbátor-i fatorony, ők csak Máriára kíváncsiak, csak Szűz Mária közbenjárásáért fohászkodnak. Mi is kérjük, Szent Szűz, hogy takarj be minket, magyarokat, az egész Kárpát-med-ben, óvó palástoddal, s így védelmezz bennünket, a gonosztól, ebben a nehéz történelmi helyzetben.

AMEN



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat