Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
2009-12-08 - Szeplőtelen Fogant.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
2009-12-08 - Szeplőtelen Fogant.


Szűz Mária Szeplőtelen Fogantatása

A mai ünnep, melyen Mária áteredő bűn nélküli fogantatásának titkát szemléljük, nagyon jól beleillik a Megváltóra való várakozás idejébe.
A szentírási részek világosan kirajzolják előttem Istennek az embert szeretetből boldogítani akaró vágyát, amit az ősszülők a Tőle kapott szabad akarattal keresztülhúztak, amikor függetleníteni próbálták magukat a Teremtőtől, ezzel kizárva magukat a kegyelmi rendből.
Amikor belegondolok, hogy Isten ennek ellenére sem vonta meg az emberiségtől gondviselését, hanem a megváltás útjára terelte azt, hirtelen megérint az egész emberiség iránt érzett mérhetetlen szeretete, s benne megérzem a velem mind mélyebb egység utáni vágyát; s hallom a hozzám küldött angyal hangját: "Kegyelmet találtál Istennél! Benned akar megszületni Jézus, általad akar megtestesülni a világban!"
Megdöbbent a felismerés, hogy teremtésemkor az én parányi életembe is beleálmodott valamit az Isten, amit felismerve, Őrá támaszkodva, Őbenne bízva, Vele együttműködve meg kell valósítanom, hogy valóban azzá váljak, amit elképzelt rólam.
Néha zavarba jövök és megrettenek. Nehezen tudom elhinni, hogy ennyire szeret, ilyen nagyra értékel és megbízik bennem a Teremtőm; lehetetlennek tartom, hogy alkalmas lennék a Megváltó megjelenítésére a világban. S amikor az igaznak vélt úton a magamban - gyengeségeim, hibáim, bűneim, korlátaim miatt - talált nehézégek mellett tőlem független kűlső körülmények is akadályokat gördítenek elém, és legszívesebben megfutamodnék, akkor a szívem legmélyén ismét hallom a hozzám küldött angyalt: "Ne félj! Istennél semmi sem lehetetlen." Ilyenkor biztos vagyok abban, hogy ahol az én képességeim csődöt mondanak, Isten hatalma ott sem szűnik meg. Ezért nem esem kétségbe semmiféle kudarcnak tűnő esemény átélésekor sem. Tudom, hogy ami pillanatnyilag kudarc, az később - mint Istent szeretőnek - a javamra válhat. Ezért Jézusra, az én barátomra és utitársamra támaszkodva, Vele készségesen együttműködve, Neki átadva magam hiszem, hogy megvalósítja életemben mindazt amit akar, még ha pillanatnyilag emberileg teljesen lehetetlennek tűnik is.
Mária életpéldáját pedig tiszta forrásvíznek tartom, ami enyhíti lelki szomjúságomat a mindennapokban, erőt ad a bűn elleni küzdelemben az Istenhez vezető úton. Közbenjárását kérem, hogy minden gondolatomban, szavamban és tettemben teljesíteni tudjam Szent Fiának akaratát, hogy életemmel tanúságot tegyek Róla, és mindig, mindenhol áldás, ajándék legyek környezetem számára.

- - - - - -

Jézus anyja, Szűz Mária már eleve az áteredő bűn nélkül lépett a világba. Az embernek tehát nem kötelező tartozéka a bűn.
Nem is szerencsés azt mondani, hogy áteredő bűn nélkül fogantatott, mert úgy tűnik, mintha Mária nélkülözött volna valamit. Épp a fordítottja az igaz. Az áteredő bűn nem valami, hanem a teljes élet hiánya.
Olyan, mintha a pék körberágná a friss kenyeret, mielőtt kiadja a kezéből. Talán szabad pont ennél a hasonlatnál maradnunk, hiszen Jézus is a borral együtt kenyérrel alapította az Oltáriszentséget. A kenyérbe helyezett istenemberi élet kifejezi, hogy a mi életünk is olyan, amely fogyasztható, és tápláló. Azoknak is, akik még nem hisznek Krisztusban. A tiszta élet, mint Szűz Máriáé is, érték a másik embernek, és nem tehető tönkre, nem sajátítható ki.

(Sánta János)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat