Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
2005. április 19.

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
2005. április 19.


BICEGVE, DE BOLDOGAN
(Nagy – B. J.)

Világban bolyongók, telhetetlen koldusok, utcán tolongó cigánygyerekek, szegények, árvák, kitaszítottak, betegek, magányosak, szomorkodok és aztán: boldogak, sírva nevetők, újjászületők, szertető-szívűek, szelídek, reménykedők...
Igen, a koldus, aki nevetni tanul, aki szeretni akar, és újjászületni. A nyomorgó, aki nem önsajnálatra, és jajgatásra pazarolja idejét, hanem tesz, remél, saját álmára figyel, és hiszi azt, elhiszi. Mert a világ "kinek szoros, kinek tág", de van aki kitágítja, megnöveli a határokat. Az ilyenekre reflektál Örkény az idézett egyperces novellával.
Az egyperces világa egyetemessé tehető: a magányt, a kiközösítettség érzését az érdektelen – "nem érző" – magatartást ábrázolja. És még valamit. Hiszen ahogy a falábú házmesterkislány jóságosan, szeretetteljesen "cicusnak" szólította az "öreg csúnya rossz szagú" patkányt, úgy tehetnénk mi is jót "kiszorított" társainkkal, akiket kitaszított az "otthon" a társadalom, s akiket - ennélfogva - kilöknek az emberek is. Akiket mi is kilökünk.
"Jó" lehet egy mosoly, egy szelet kenyér, vagy bármi: adni mindig lehet, adni csodálatos, megható és boldogító, adni sosem lesz "túlságosan szép".
Adni azt jelenti: újjászületni. Feltámadni a boldogságban. Engem már a jótétemény örömmel tölt el, s ez csak fokozódik, mikor látom a vidámságot "a másik", társam arcán.
Mindannyiunknak vannak álmai. A mieink talán merészebbek, mélyebbek, mint mondjuk egy bolyongó koldusé. De mi "belefoglalhatjuk" őket is álmainkba. Megfogadhatjuk, hogy minden lehetséges helyzetben segítünk: ahogy, amivel tudunk, de szeretettel és szeretetből. Hiszen "ők" remélnek, mint ahogy mi is hiszünk, de mindenek felett a legfontosabb a szeretet. Hogy érezzék "falábú társaink" is, hogy boldogan, nevetve is lehet bicegni, s hogy bicegve is lehet becézni másokat...

(A kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia havilapja, II. évfolyam, 8. szám)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat