Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
Becket Szent Tamás

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
Becket Szent Tamás

Gilbert Becket normann lovagnak egy szaracén fejedelem leányától származott fia. Első neveltetését Londonban és Oxfordban nyerte. Miután Párizsból hazatért, Theobald cantérbury-i érsek környezetébe jutott, aki két izben küldte őt Rómába. Utazásai közben Bolognában tüzetesebben foglalkozott a jogtudományokkal. II. Henrik angol király világfias modora és előkelő tulajdonai miatt megszerette őt és 1157-ben az ország korlátnokává nevezte ki; e méltóságában csakhamar a legbenső baráti viszony fűzte a királyhoz. Mint korlátnok minden tekintetben megóvta ura érdekeit anélkül, hogy ez által az egyház érdekét bármiben a legkevésbé is csorbította volna. A püspökségeket arra méltó férfiakkal töltötte be, nem tűrte, hogy a püspöki székek hosszabb időn át betöltetlenül maradjanak. Eközben azonban valódi fejedelmi udvart tartott, pazar fénnyel vette magát körül, házában mindig víg élet folyt. A király Theobald canterbury-i érsek halála után - Becket minden ellenkezése dacára - őt nevezte ki érsekké és Anglia primásává (1162.), remélvén, hogy ekkép teljesen szabadon folytathatja túlkapásait az egyházi ügyekben. a királynak azonban csalódnia kellett, mert Becket teljesen megváltoztatta életmódját, házába csend és önmegtagadás költözött; ő maga a legdurvább szerzetesi ruhákat öltötte fel, az egyház jogait II. Henrikkel szemben a leghatározottabban megvédte, tekintet nélkül korábbi barátságukra. II. Henrik barátsága gyűlöletté és félelemmé változott, ennek következtében négy, általa felbujtott angol nemes az oltár előtt meggyilkolta Becketet.

Emlékezete [szerkesztés]

* Becketet már 1172-ben szentté avatták. Tiszteletére a pápa évenként megtartandó ünnepet rendelt s minden 50 évben jubileumot. VIII. Henrik angol király betiltotta ezt az ünnepet és Becket földi maradványait elégettette.

* Esztergomban egy városrész, és egy hegy is nevét viseli, valamint a Szent Tamás-hegyi kápolnában helyezték el ereklyéit. Ennek oka, hogy Bánfi Lukács esztergomi érsekkel együtt tanultak Párizsban. Becket halála után Lukács érsek templomot épített Becket tiszteletére.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat