Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
Mosoly a ráncok mögött

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
Mosoly a ráncok mögött


MOSOLY A RÁNCOK MÖGÖTT

Az öregségnek ára van
(M. Rössler)

"Sok dolgot az ember csak öregségében él meg" (P. Roth)

Az öregségnek ára van. – Ennek a mondatnak legalább két jelentése van. Egyrészt kifejezi, hogy az öregségnek pozitív értelemben nagy értéke van: másrészt, az öregségnek valóban megvan az ára, már ami a megnövekedett kiadásokat illeti.
Sok dolgot az ember csak öregségében él meg, többek között annak beteljesült örömét is, hogy látja az utódokat: a felnőtt gyerekeket, az unokákat, a dédunokákat. Öröm látni, hogy az elvetett mag hogyan érik meg az aratására...

"Nem arról van szó, hogy az ember mennyire öreg, hanem, hogy milyen öreg." (Ochsenius)
Örömet jelentenek a meggyőződések, melyek csak akkor válnak sajátunkká, amikor már az élmények tapasztalattá sűrűsödnek, és a tapasztalat felismeréssé érlelődött. Öröm magunkénak tudni annak az embernek a békéjét, aki már sok mindent átélt és túlélt, s tapasztalatból tudja, hogy lehet viselni olyasmit is, ami előbb elviselhetetlenek tűnt. És valószínűleg mindennél fontosabbnak a pillanatnyin keresztül az örökké valót látó röntgenszemek.
Kierkegaard mondja, hogy a fiatalság a földet szemléli, míg az öreg ember az ég felé emeli tekintetét.
Sok dolgot az ember csak öregségében él meg, így a fájdalmakat, az életerő fogyatkozását, az életöröm elhalványulását, az érzelmek gyöngülését. A test nehézkessé válik, nincs többé ellenálló képessége. Mind több jele mutatkozik a gyöngülésének és enyészetének. Egyre hidegebbet érez a test és a lélek. Furcsa módon az idő meg mind jobban rohan. Egyre jobban rászorulunk mások segítségére. Kételkedünk, hogy az egyik nemzedék bármit is tanult volna az előző nemzedék hibáiból. Bánt, hogy a tapasztalatokat nem lehet átadni az örökösöknek. Fáj azok pótolhatatlansága, akik elmentek. Mindenek felett pedig a legkeservesebb az egyre növekvő magány.
Ha ez így van, akkor nem szabad túlbecsülnünk az öregséget. Az őszidőnek megvan a maga szürkesége, hidegsége. Csak aki nem éri meg az öregkort, az menekülhet meg a fájdalmas csalódásoktól.
Mindezek ellenére mégsem szabad lebecsülnünk az öregkort. Az öregség sajátos ajándékokat is ad, melyeket csak azok kapják, akik érettek és tapasztalatban gazdagok.

"Minden öreg embernek szívesen előírnék egy jó adag humort, nagy türelmet és kimeríthetetlenül sok szeretetet". (Elly)
Hálásaknak kell lenniük a hosszú élet ajándékáért. Ki is kell használnunk a rendelkezésünkre álló napokat, "közeleg az éjszaka, amikor már senki sem tehet többé semmit". No, azon sem kell csodálkoznunk ha teljesen ellentérben az üdülési tapasztalatokkal, itt az árak "az idény után" valamivel magasabbak.

(Hitélet, 1990. december, XXVIII. évfolyam, 12.)



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat