Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
Az aradi tizenhárom -Kilin S.-

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
Az aradi tizenhárom -Kilin S.-

Kilin Sándor
Golgota

Felhős az ég mai nemzeti gyásznapunkon, mint 157 esztendővel ezelőtt. Arad felett is, ahol hős tábornokainkat végezték ki gonosz kegyetlenséggel, Budapest fölött is, ahol gr. Batthyány Lajost, az első alkotmányos, felelős magyar miniszterelnököt lőtték agyon 1849. október hatodikán.
Rájuk emlékezik az egész, sokfelé szakadt és többfelé szakított egész magyar nemzet, de nemcsak rájuk: miniszterelnök csak egy, tábornok csak tizenhárom volt, akikhez azon a napon hóhért rendeltek, ám az önkényuralom Pesten és Aradon kívül Pozsonyban, Temesvárott, Pécsett, Nagyváradon, Nagyszebenben és másutt is állított fel hadbíróságokat.

Az elítéltek pedig ugyanazt mormolhatták magukban, mint Pöltenberg Ernő a Vesztőhely felé menve, látva az aradi vár falán riadókészültségben ágyúik mellett őrt álló, kanócot meggyújtó katonákat: “Szép kis deputáció indul az Úristenhez, hogy a magyarok ügyét képviselje!”.

És bár hasonló deputációk később is indultak – néhány nap múlva lesz ötven esztendeje az ezernyolcszáznegyvennyolcadikaihoz képest nem kevésbé történelmi jelentőségű ezerkilencszázötvenhatos forradalomnak, amely után a terror sem volt kevésbé kegyetlen – nemzetünk imáját ma, 157 és 50 év után is reménykedve mondjuk és énekeljük.

Mert úgy látszik, a történelem nem volt jó tanítómester, de talán csak azért, mert a mindenkori hatalmak mindig meghamisították.

Hiszen a mindenkori hatalmak nemcsak a jelentől félnek, hanem múlttól is, ha az nem az övék, ha azt nem használhatják fel saját hazug, önző céljaikra.

Bármennyire is örülünk annak, hogy a Szabadság-szobor kiszabadult több évtizedes börtönéből, nem feledhetjük, és nem nyugodhatunk bele abba, hogy a magyar Golgota városában, egy Európai Unióba készülő országban (se már, se még) nem lehet szobra a világszabadságért, egyenlőségért, testvériségért küzdő Kossuthnak és Petőfinek, nem viselhet utcanevet a tizenhárom tábornok.

Abba sem, hogy a vértanúk gazdag ereklyemúzeuma, amely az 1848–1849-es magyar és európai szabadságharc közép-európai tanulmányozásának valóságos tudományos központja lehetne, még napjainkban is tetszhalott legyen.

Sok mindenbe nem nyugodhatunk bele sem Aradon, sem Erdélyben, sem Magyarországon, sem Szlovákiában, sem Kárpátalján, sem Strasbourgban, sehol az egész világon.

Nem nyugodhatunk bele a felhőkbe.
Ady szavai jutnak eszünkbe:
“Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre.
Bús szívünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.”



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat