Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
Térdmunka

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
Térdmunka

TÉRDMUNKA

Nehéz időket élnek ma a keresztény szülök, mert a társadalmi normával szemben kell gyereket nevelniük. Jelenkori kultúránk igyekszik erőteljesen aláásni mind azt, amire a keresztény szülök gyerekeiket tanítani próbálják. A tévétől és a filmektől kezdve a „világnézetség semleges” oktatási programokig minden tömegkommunikációs eszköz olyan üzenetet közvetít gyermekeknek, amely ellentmond a hitnek és azok az értékeknek, amelyeket át szeretnének nekik adni.
Olyan társadalomban élünk, ahol egyre inkább imádat tárgyává válik az érzékiség, az élvezet, a pénz, az anyagiasság és a minden áron kivívott siker.
Mit tehet a keresztény szülő, mire nevelheti mindezek ellenére gyermekét?
Sok szülőtársamtól hallottam, hogy megbántva, értetlenül és bűntudattal telve gondolnak gyerekeik életre, nem tudván, hogy mit nem végeztek el jól, hol hibázták el a nevelésüket. Másoknak sokszor álmatlan éjszakákat okoz a jövőtől való félelem, akkor amikor gyerekeik eljövendő sorsáról gondolkodnak.
Mi az ami oltalmat adhat gyerekeink számára? Mi az ami nyugalmat adhat nekünk, aggódó szülőknek?
A legtöbb szülő egészen naivan áll neki a feladatnak a következő mottó szerint: „majd csak sikerülni fog…” Aztán csodálkoznak, hogy nem sikerül. Tényleg különös dolog: minden szakmára felkészül az ember, elvégez egy iskolát vagy tanfolyamot. Mit szólnánk ahhoz, ha a tanárokat vagy az ovónőket szakképesítés nélkül szabadítanák rá gyerekeinkre, és saját belátásuk szerint bánhatnának velünk. De egy nemzetnek a tulajdonképpeni nevelői, maguk a vér szerinti szülök amatőrök maradnak úgy végzik, teljesen mellékesen a nevelést, mintha naponta játszható szerencsejáték lenne.
Gyerekeink Isten ajándékai, mintegy húsz évre bízta ránk, utána útjukra kell bocsátanunk őket az önállóságba. És ez idő alatt a kölcsönadója szellemében kell formálnunk őket.
Csak odáig tudom a másikat húzni, ahol jómagam állok. Ha a gyermekemet tovább akarom juttatni annál, ahol magam tartok csak nyomni tudom, de ez elnyomás, agyon nyomás lenne. Szükségünk van biztos talajra a lábunk alatt, a hit fogódzója a személyes életünkben a ránk bízott csemetéknek nem tudok értékeket, szilárd alapot, hitbizonyságot közvetíteni.
Jézus mondja: „Ha a földön ketten egyetértésben kérnek valamit, bármi legyen is az, megkapják Atyámtól, aki a mennyekben van. Mert ahol ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük.” (Mt 18, 19)
Imádságra szólít fel bennünket az Úr!
Amikor úgy érezzük, hogy kicsúszott a talaj a lábunk alól, s minden próbálkozásunk csődöt mondott, amikor már minden módszert kipróbáltunk, s az eredmény mégsem látható, térdeljünk le a Mindenható elé, férj és feleség együtt. Ne szégyelljünk térdre borulni, ne szégyelljük megvallani, hogy hibáztunk, tévedtünk.
Milyen vigasztaló tudni, hogy bűnbánattal, megtéréssel újat kezdhetünk, ami Urunkkal!
„Kérjetek és kaptok…” – olvashatjuk az igében. Kérjük egyetértve, bizalommal, s higgyük, hogy a kegyelem kiárad, s amit mi semmiképpen nem értünk el, azt helyettünk elvégzi az Úr.
Testvérem ne feledd! A gyereknevelés elsősorban „térdmunka”. Csak az hagy maradandó nyomot gyerekeink életében, és csak abban bízhatunk, amit térdre borulva imádkoztunk ki a számukra. Ezt senki sem veheti el tőlünk. Ez az övék és így lesznek ők Istenéi.
Szülőként úgy kell élnünk és nevelnünk, mintha minden egyes-egyedül tőlünk függne,
mindazonáltal változatlanul áll, hogy gyereknevelésünk bármely pozitív eredménye csak kegyelem, kegyelem és kegyelem.
Megvan az előjogunk, hogy továbbra is imádkozhatunk a gyermekeinkért. Mert a gyereknevelés térdmunka, mely által hatalom adódott kezünkbe és ezzel részesei lehetünk - Istennel együtt – egy csodálatos teremtésnek.
- Kertész Marika –

„V. Évfolyam- 2006 február Boldog Özséb plébánia havilapjaából”



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat