Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Naplóm a lényeges naplója


Élő Vízforrás [64089 AL], gazdája Naplóm a lényeges
"Hamvazkodjál,...."-Baricz L.-

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/64089
"Hamvazkodjál,...."-Baricz L.-

"Hamvazkodjál, hívô lélek!"

Baricz Lajos

A farsangi mókás mulatságok ideje lejárt.

Hamvazószerdával valami új kezdôdik el a kereszténységben: a 40 napos, húsvétig tartó nagyböjti szent idô.

Hamvazószerda (és a nagypéntek) szigorú böjti nap. Ekkor az egyház Krisztus urunk negyvennapos
"nagyböjtjére" gondol. Ezen a napon (és nagypénteken) a keresztény felnôttek nem fogyasztanak hús-zsír dúsította táplálékot, és az egyház kívánsága az is, hogy mennyiségileg is kevesebb táplálékot fogyasszanak hívei. Ez a külsô böjti fegyelem a belsô, lelki Istenre figyelésnek egyik külsô jele. Az írás szerint Jézus is "böjtölt és végül megéhezett" (Mt. 4,3).

Hamvazószerdának lelkileg is sokatmondó szertartása a címben is szereplô "hamvazkodás". A szentmisék végén a pap a hívek fejére kevés hamut hint a "Tartsatok bûnbánatot és higgyetek az evangéliumban" vagy "Emlékezzél meg ember, hogy porból lettél és porrá leszel" szöveg kíséretében. A hamut az elôzô évi virágvasárnapi barkák elégetésébôl nyerik, amit a pap az ünnepi szentmise elején áld meg.

A hamvazás szimbolikus cselekedet.

Jónás könyvében Ninive lakói Jónás szavára: "Még negyven nap és Ninive elpusztul!" hittek az Istennek. Böjtöt hirdettek, nagyok és kicsik egyaránt zsákruhát öltöttek. Amikor a szózat eljutott Ninive királyához, ô is leszállt a trónjáról, levetette palástját és zsákruhába öltözve hamuba ült (Jónás 3,4-6). Ezt akarja jelezni a hamvazkodás is: felszólít a bûnbánatra/megértésre és egyúttal emlékeztet az élet mulandóságára. Erre utal az elsô magyar írásos nyelvemlékünk is: "Íme, por és hamu vagyunk".

Mennyire szükséges meghallanunk hamvazószerda és nagyböjt üzenetét, hogy bûnbánatot tartsunk, megtérjünk és kiengesztelôdjünk Istennel, önmagunkkal és embertársainkkal. Kivétel nélkül mindenki. Akkor testvért, egyenlô félt lát egyik ember a másikban, egyik nemzet a másikban, egyik vallás a másikban, egyik kultúra a másikban.

Ha hamvazószerdán hamu hull fejünkre - és szívünkre! -, induljunk el a kiengesztelôdés útján és magunk módján legyünk környezetünkben a béke hírnöke és eszköze.

Inkább hulljon hamvazószerdán hamu homlokunkra, mint az erôszak, háború következtében kozmikus hamu az emberiség jeltelen sírhantjára. Ezért énekeljük - és éljünk szerinte -: "Hamvazkodjál, hívô lélek!".



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat