Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Đark Fanatikus naplója


Łord Đark Fanatikus [53471 AL], gazdája Đark Fanatikus
DÜH EP3

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/53471
DÜH EP3

(Psoriasis vulgaris), igen elterjedt, makacs és ma még nem gyógyítható, de ha a tünetek jól kezelhetők, jelentősen javul az életminöség. A pikkelysömör az egyik leggyakrabban elöforduló súlyos börbetegség, amely ma a lakosság mintegy 2%-át érinti.
Bör különbözö helyein és különbözö nagyságban fellépö, különbözö alaku, élesen határolt, a bör felszine felé kevéssé kiemelkedö, lapos beszürödményekböl áll, amelyek erösen fénylö, gyöngyház fényü, szürkésfehér szinü felhámlemezektöl, pikkelyektöl vannak fedve, amely lemezek rendes körülmények között maguktól nagy tömegekben válnak le, de különben is könnyen lekaparhatók, és ilyenkor az alatta levö lobos beszürödmény mint egy vörös, több apró pontocskákból vérzö felület látható. A betegség rendesen kis veres foltokkal kezdödik, amelyek kezdetben az ujj nyomása alatt elhalványodnak, és csakhamar a jellegzetes korpázást, lepikkelyezést mutatják, P. punitata; ezen elsődleges kivirágzások azután perifer irányban folyton nagyobbodnak, amidön az egyes folt egy csepphez lesz hasonló, P. futtata; ha még nagyobb lesz, egy pénzdarab alakját veszi fel, P. nummularis. Több ilyen szomszédos folt összeolvadása által karélyos, lebenyes alakok jönnek létre, P. figurata, gyrata; ha a betegség igen nagy fokot ér el, az egész börfelületet elfoglalhatja, P. diffusa és universalis, amidön az egész köztakaróból alig marad egy pár ép hely vissza. A foltokra nézve mindig jellegzetes a perifer növekvés, valamint, hogy a nagyobb foltok, ha egy bizonyos kiterjedést elértek, a középen visszafejlödnek; ilyenkor sokszor gyürüalaku kivirágzások keletkeznek, P. annulata. A P. rendesen már a gyermekkorban kezdődik, néha azonban késöbb lép fel. Kedvenc fellépési helye a végtagok feszítö oldala, a hajzatos fejbör és a keresztcsont, különösen pedig a könyök és a térdkalács tája; a betegség rendesen itt kezdődik, és ha nagyobb foku P.-nál a kezelés által a többi kivirágzásokat el is tüntetjük, a könyökön és térden rendesen maradnak vissza egyes plakkok, amelyek minden kezeléssel dacolnak.

Szitkozódhatok, káromolhatok, lehet káromkodni, gyűlölni szülőt, élőt és holtat… nem lesz jobb. Lehet okolni Istent, Sátánt, kétségbe lehet vonni őket. Lehet tagadni, őrjöngeni, hisztizni, lehet letargiába esni, lehet felelőst keresni, lehet bosszút állni… nem lesz jobb.
Meg is ölhetem magam attól se lesz jobb. Szónokolhatok arról, hogy szar az egész, nyomhatom a szöveget, hogy elegem van, sajnáltathatom magam, sajnálhatom magam, szánhatom is, és gyűlölhetem is magam. Leugorhatnék, felköthetnék, szétvághatnék ereket, csendben is megdögölhetnék. Sok mindent tehetnék, és tehetek is. Fogok is. Mit mikor, kit érdekel? Engem nem, akkor mást se. Bármit, bárhogyan is tennék, teszek nem lesz jobb.
Egyelőre mit teszek? Nézegetem, ahogy ezek a geci foltok napról napra nagyobbak lesznek. És újabbak újabb helyeken jelennek meg. Amellett, hogy kurva kellemetlen, az esztétikai nézőpontról nem is beszélek. Közben még undorodom is az egésztől. Undorodom más emberhez is hozzáérni. És undorodom, ha hozzámérnek. Undorodom, és lelkem leges legmélyéből gyűlölöm ezt a testet. Gyűlölöm az egész világot, gyűlölöm a létezést, az életet, a halált. Rég éreztem ilyet. Szinte ez mindent elnyom. Minden mást. És eközben mit tehetek?
Élnem kell tovább, fel kell vennem a harcot. Újból…
Nem… Nem rendült meg valójában a hitem Istenben. Sátánban sem. Attól még haragszom mindkettőre. Mit akarnak még tőlem? Próbatétel mi? Az anyjukat tegyék próbára! Ne gecizzenek velem. Inkább pusztítsanak el a francba aztán kész. Igazság szerint szarok bele, csak a szenvedésből van már kissé elegem. Legyen az testi, vagy lelki. Már mindegy. Már agybajt kapok, ha fájdalmat érzek. És ezért van elegem mindenből… főleg az életből.
No elég… mennem kell… mennem kell harcolni… élni.




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat