Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Đark Fanatikus naplója


Łord Đark Fanatikus [53471 AL], gazdája Đark Fanatikus
Minimális Minimum elv

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/53471
Minimális Minimum elv

Az elvárható minimum minimumának az elve.
Ezt belátás alapján fogalmazta meg nem is oly régen talán Ferry.
Bár sejtésre, és kétségbeesésre hagyatkozva, és nem túl szakszerűen lett megfogalmazva.
Az elv nagyjából azt akarja mondani, ha adott valamely lehetőség, és ezen belül egy lehetséges minimum lehetőség, akkor a minimum lehetőség 80%-os teljesülése alatt már nem éri meg energiát fektetni a kihasználására.
Hogy érthetőbb legyen, olyasmiről van szó amikor azt mondják: többe kerül a leves, mint a hús… Persze ez a kettő nem egészen ekvivalens egymással.
Lássunk egy példát.
Adott a Sziget fesztiválon eltölthető nap.
A napi jegy úgy rendelkezik, hogy egyik nap éjféltől másik nap reggel 10 óráig.
Persze a legtöbben a koncertekért mennek, de egyéb lehetőségek is vannak.
Tehát adott ez az idő intervallum. Ezen értelmezve van az, az időszak ami érdekel. Teszem azt délután 4-től éjfélig. Ezen belül van az a minimum időeltöltés amit elvárhatónak tartok, hogy ott töltsem, minőségileg is. Ez teszem azt hat óra, csak a koncertek.
Tételezzük fel, egy zenekar kimarad, ami érdekelt, és olyan jön be helyére ami nem érdekel. Ez kb. 1 órás veszteség a számomra 60/360 * 100= 16,67% Eredményesség: 83,33%
Ez esetben azt mondhatom, hogy az elvárható minimum szórakozásomnak a 83,33%-a beteljesedett. Rendben van. Amennyiben ez az időkiesés úgy változik, hogy ez a bizonyos érték 80%- alá degradálódik, úgy azt lehet mondani, nem érte meg a fáradságot kiutazni, és ami még fontosabb, hogy mondhatom: anyagi veszteség ért.
Itt látni kell, hogy nem a teljes lehetőség 80%-ról van szó, hanem ezen lehetőség egy minimális halmazáról. Ezért is „az elvárható minimum, minimumának” az elve.

Az elv igazából nem is megfontolás, racionális belátás útján, hanem egy kétségbeesett, gyenge jellem, kapkodó káosz szerű bevillanása volt.
Számomra nem okozott nehézséget tehát tisztán átlátni végiggondolni és szakszerűbb módon megfogalmazni:
Adott az L lehetőségek halmaza. Ezen halmazon értelmezve vannak a halmaz elemei, hogy minden (i) E: [L] és minden i elem maga is egy halmaz. Tehát L minden i eleme az L egy részhalmaza. Az L részhalmazait általánosan az elvárható minimumnak tekintjük. Amennyiben a halmaz elemein végzett műveletek során az eredményül kapott L’ halmaz elemeinek számára igaz az, hogy L(i)’.size>(L(i).size*79,99)/100 ebben az esetben a halmazon végzett műveletek eredményesnek mondhatóak!
Tehát ha L(i) halmaz elemeinek száma 5. akkor L(i)’ minimum:
L(i)’.size=(5*80)/100
L(i)’.size: 4.
Ahol a 4 vegyük észre, magukra az egyes „i”-re és nem az egész L’-re vonatkozik.

Ezt természetesen mindennapi életünkre átültethetjük, ezáltal előre meghatározva, hogy milyen eredmények az elfogadhatóak, illetve levonhatunk utólagosan következtetéseket, egyes kudarcokból. Annyit még hozzá fűznék, hogy ezt azért talán nem szükségszerű ilyen mereven meghatározni, lehetséges lejjebb alkudni, de a realitásokon belül. Azt mondom ha arra az értékre csak 77% jön ki, hát egy fene, azért nem volt az felesleges. Azért viszont lássuk azt, hogy bizonyos % alatt, már észre kell venni, ez bizony nem érte meg.

Köszönöm szépen!

Tisztelettel: Đark Fanatikus.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat