Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

Eszter naplója


Eszke [123872 AL], gazdája Eszter
Leukémia, zavart betegek és exit

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/123872
Leukémia, zavart betegek és exit

07:30
Elég viszontagságos éjszakánk volt, és le is írnám részletesen, de a TC már megint szaraxik, és mire leírtam az előbb a naplót, szépen elment az egész, és már semmi kedvem újra kezdeni a gépelést...

Az este azzal kezdődött, hogy megzavarodott egy bácsi, kihúzta magából kétszer is az infúziót, aztán minden véres lett körülötte, mert nem engedte, hogy elállítsuk a vérzést, sőt nekünk támadt, csapkodott, verekedett, úgyhogy ki is hívtuk az ügyeletes orvost, aki kiküldte a pszichiátriára a beteget... Ott is maradt a bácsi. Mi viszont beszereztünk tőle pár foltot..

Aztán egy leukémiás férfi volt nagyon rosszul, na majd őt szegényt részletezem később, ha majd még leszek. Szegény, nagyon sajnáltuk..

Később meghalt egy másik bácsi, hosszas haldoklás és szenvedés után, éjjel fél háromkor. Szegény, már menthetetlen volt, őt már nem lehetett meggyógyítani.

Majd egy másik bácsika is megzavarodott kissé, de szerencsére ő nem volt olyan erős, így le tudtuk szerelni...

Hát ilyen volt így röviden ez az éjszaka, nagyon belefáradtunk, reggel alig bírtuk levenni a rengeteg labort. Egyébként egész éjjel ömlött az eső, most is esik rendesen, és szerintem fog is, ahogy elnézem a sötét fellegeket.

Na most gyorsan befejezem, mielőtt megint elmegy az egész, aztán majd egyszer elmesélem a leukémiás beteget...

*******

14:30
Hát az eső még mindig esik időnként rendesen, bár délelőtt volt egy kis szünet. Jó sok víz van kint :)

Szóval leukémiás beteg... Hát sok szörnyű betegség van a világon, de azt hiszem, ez az egyik legszörnyűbb. Tehát van nálunk egy olyan középkorú férfi, aki leukémiás, de idáig teljesen önellátó volt, és a betegségéhez képest elég jól volt. Tegnap este viszont, azt nem tudom, miért, mert mondjuk ugyan kemoterápiás kezelést kapott tegnap, de attól elvileg nem lenne szabad ilyen tüneteknek jelentkezni (mondjuk ezt nem tudom annyira, mi gasztroenterológia vagyunk, és nem hematológia... még sosem volt nálunk leukémiás kezelős beteg, csak ez a férfi is helyhiány miatt van nálunk), szóval ez a beteg hirtelen teljesen gyenge lett, láthatóan rosszul volt, maga alá engedte a székletét, majd a láza is felment 39 fokra, hát eléggé ijesztő volt. Fél éjszakán át csillapítottuk a lázát, aztán végül reggelre jobban lett, bár az ágyból nem igazán bírt felkelni szegény...
Szóval rettenetes betegség ez a leukémia. Életerős fiatal embereket képes így tönkretenni...
Egyébként ez a beteg még DIC-es is, ami azt jelenti, hogy nem működik megfelelően a véralvadási rendszere sem, a beteg egyszerre hajlamos vérzésekre és véralvadékképződésre, szóval egyes helyeken vérzik, de másutt meg ugyanekkor thrombózisa van, ami felhasználja a maradék véralvadási faktorokat, és hát ezt szinte képtelenség normálisan kezelni... Ördögi kör, mondhatni.. A leukémia pedig az éretlen fehérvérsejtek kóros rosszindulatú felszaporodása a vérképző rendszerben, a nyirokrendszerben és ezáltal a vérben, ami tönkreteszi az egyéb véralkotók képződését (vörösvértest, thrombocita), és ezáltal vérszegénységhez, az immunrendszer és véralvadási rendszer elégtelenségéhez vezet (fertőzéshajlam, vérzéshajlam jellemző, a magas fehérvérsejtszám ellenére, de ezek a sejtek éretlenek, nem képesek ellátni funkciójukat). És egyéb szerveket (pl lép, máj) is beszűrnek, ami további tüneteket okoz. A betegség túlélése a leukémia fajtájától függ, az 5 éves túlélés 20-40 %-os a leukémia egyes fajtáiban, ami azt jelenti, hogy a betegség diagnosztizálásától számítva öt éven belül 100 beteg közül 20-40 él, a többi meghal ezen idő alatt a kezelések ellenére is...

Nem szoktam ennyit foglalkozni magamban egy-egy beteggel vagy betegséggel ennyire, és nem is szoktam magammal hazahozni azokat a dolgokat, amik a kórházban történnek, de ez a beteg ez most eléggé a fejemben jár, és nagyon sajnálom őt.

Na jó, tényleg nem szabad ennyire ezen gondolkozni, csak ezt most muszáj volt leírni.

*******

15:45
Na most tudtam meg, hogy a napokban megszületett unokanővéremék kisfia :))))) Bence, és jó nagy baba, 3 kiló 90 deka :))) és bizti gyönyörű, a kislányuk is olyan szép gyerek :))

Ja, és ez az időjárás.. :)) július létére még 15 fok sincs, és csak eseget.. Én végül is nem bánom, de szegény nyaraló emberek, hát most megfagynak.

*******

18:23
na jó, mostmár a pingvinek is dideregnek :)) Frenkivel szétáztunk ebben a sok vízben, és az északi szél is kegyetlen. Ha éjszaka fagyni fog, lesz hó is?? :D

Na megyek tv-zni, mert uncsi egyedül a fórumon szövegelni :P biztos mindenki jéggé fagyott :))

*******

18:35
még a Híradóban is benne voltunk... Az én városom főleg a hideggel, de Tokaj környéke és BAZ-megye a rengeteg vízzel... Egyszerűen ott hömpölyög a víz... Itt sem kispályás a víz mennyisége, de Gönc, Újhuta aztán teljesen a víz markában van..
És még mindig esik.. Ez már kezd nem vicces lenni, bár idáig próbáltam elhülyéskedni a dolgot, de.. Így már annyira nem is vicces az egész, sőt!



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat