Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

acsm naplója


bögre teve [202023 AL], gazdája acsm
2007-06-04

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/202023
2007-06-04

Kedves Jucó!
Tegnap menni akartam Dobogókőre, aztán egyedül mégsem volt kedvem. Merthogy írtam neked még szombat délben, hogy vasárnap reggel menjünk kirándulni, de este írtad, hogy nem tudsz jönni. Úgyhogy végülis itthon maradtam, és főztem. Mert találtam egy receptet egy régebbi nőklapjában, az a neve, hogy füstölt tarjás tortelloni. Olasz étel, és olyan, mint a derelye, csak apróra vágott füstölthús van benne, plusz egy pár dolog, meg szósz hozzá. A tésztát is én gyúrtam, életemben először, de meg kell mondanom, nagyon jól sikerült, finom is volt, és nem következett be, amitől leginkább féltem, hogy a forró főzővízben szétnyílik, és kijön a töltelék. Mert így már jártam nem egyszer szilvalekváros derelyével. Tényleg, nyújtottam én már tésztát, de ez most jól sikerült. Le is írom a receptjét, ha egyszer majd nagy leszel, talán tudod használni.

A tésztához
30 deka durumliszt (teljes kiörlésű liszt)
1 tojássárgája
kis víz (kb. 1,5 deci)
egy csapott kávéskanál tengeri só

A lisztbe belerakod a tojássárgáját, sót, és apránként adagolod a vizet, közben meg gyúrod a tésztát. Aztán, amikor jól gyúrható, kissé kemény, lefeded egy konyharuhával, és hagyod negyed órát pihenni.

Töltőke
30 deka füstölt tarja (lehet főt-füstölt is)
1 egész kaliforniai piros paprika (azt hiszem, ez a pritamin)
Olivaolaj
3 deci tejszín
1 deci tejföl
3 szál friss bazsalikom (a szárított is jó, ez kb. egy teáskanálnyi)
Őrölt bors
1 csokréta petrezselyemzöldje
1 egész tojás (felverve)

A tarját nagyon apró kockára vágod, hozzákevered a tejfölt, kicsire vágott petrezsejemzöldet, és jól megpergeted borssal (ha lehet, frissen őrölttel, kb két jó csipetnyi).
A mártáshoz apróra vágod a pritamint, ezt olajon megdínszteled kicsit, megsózod (kb. egy kávés ? nem teás-! ? kanálnyi), aztán ráöntöd a tejszínt és összeforralod, csak ki ne fusson. Aztán belekevered a bajalikomot.
Ekkor jön a tészta kinyújtása hajszál vékonyra myújtófával, majd 10X10-es kockákra vágod. Mindegyik közepébe beleraksz egy evőkanálnyi töltőkét, egy kenőtollal körbekened a szélét felvert tojással. Aztán ezt fogod, félbehajtod, vagyis lesz egy háromszöged. Úgy hajtogasd lehetőleg, hogy ne maradjon benne levegő, mert aztán emiatt kiposszanhat. Aztán a háromszög távolabbi két sarkát összetapasztod egy kis tojás segítségével. Így lesz egy nagy háromszög gyűrűd. Ezt is pihenteted egy kicsit, mondjuk negyed órát, aztán belerakod fővő, enyhén sós vízbe, és vagy öt percig főzöd. Feljön a tetejére. Aztán kiszeded egy tálba, és ráöntöd a tejszínes mártást. Akkor jó, ha még az is meleg. A legvégén még rakhatsz ? miután kiszedtél a tányérra ? kis reszelt parmezánt a tetejére. Meglátod, milyen finom (sz: fínom) lesz.

És még este felé csináltam madártejet is, de azt elraktam mára, mert az majd jó lesz este. Szóval főztem, este felé meg felmentem a várba, megnéztem a naplementét. Ott találkoztam egy volt csoporttársammal, akinek ott volt a kétéves kislánya. Majd holnap mesélek róla, milyen aranyos volt.
Banid bá? ma délután jön haza a kórházból, de már gyanítja, hogy mégsem a vakbelével volt a baj, mert ugyanazon a helyen megint fáj a pocija. Sőt, fel is puffadt, és bevett egy görcsoldót, és csodák csodájára, elillant a puffadás. Szóval én biztos vagyok, hogy epehólyag problémája van vagy epeköve. Csak azt nem értem, az orvosok miért ugrottak neki az első szóra, hogy neki biztos vakbélgyulladása van.
Mama írt SMS-t, hogy vihetem a cuccom, de én csak ebéd időben tudok kimenni érte, mert olyankor vagy még iskolában.
Ezzel a levéllel léptem túl az 1 000 000 karaktert szpész nélkül.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat