Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

acsm naplója


bögre teve [202023 AL], gazdája acsm
2009-05-07

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/202023
2009-05-07

Kedves Jucó!
Nem tudom, tart-e még az írásbeli? Azt tudom, hogy angolból ma van vizsga. De te németes vagy, nem? Vagy abból kell-e egyáltalán érettségizned?
Hát, mint olvastam, elég kemény és szokatlan volt a tegnapi történelem. De mondjuk joggal várják el, hogy egy 18 éves választó állampolgár tisztában legyen a választás mechanizmusával. Meg, ami meglepő lehetett, az ókori vallások. Ha jól olvastam. Gondolom, nem nagyon tudtál hozzászólni a témához. Ha mondjuk volt ilyen tétel, és együtt készülünk történelemből, biztos többet tudtál volna. Tudom, pár hete megemlítetted, hogy jó lenne, ha valaki felkészít, de az már túl késő volt. Én, amikor még réges-régen ezt forszíroztam, úgy gondoltam, hogy már harmadikban, sőt, 3. és 4. közötti nyári szünetben kellett volna. Mert 2-3 héttel érettségi előtt már kicsit késő. De szerintem nem fog az olyan rosszul sikerülni. A szóbelin meg biztos jobban mjuzikálsz, és kijavítod, ha nem lett valami fínyes. Ha meg négyes lesz, az annyit nem ront a pontokon. Vagy legalább is remélem.


A tatárjárástól a jelenlegi választójogi rendszerig számos izgalmas téma szerepelt az idei középszintű történelmi érettségiben, amelyet szerdán írt meg több mint 3 ezer megyei diák.
Szabó Klára történelem tanár, a paksi Vak Bottyán Gimnázium igazgató-helyettese szerint az idei írásbeli történelmi érettségi feladatsor megfelelt a középszintű követelményeknek, mind a témaköröket, mind a kérdéseket illetően.
Mint elmondta, a történelem érettségi esetében az utóbbi két évben az a tendencia tapaszalható, hogy ismételten felerősödött a lexikális ismeretek számonkérése. Nem lehet pusztán szövegértésből, a megadott forrásokra alapozva megoldani a feladatokat. Az idei dolgozatot tekintve könnyű volt elégségest szerezni, de nehéz jelest. Az ötös osztályzathoz valóban tudnia kellett a tárgyat a maturálónak.Az írásbeli két részből áll, egy egyszerű, rövid választ igénylő, egy kicsit a tesztekhez hasonló feladatsorból, és egy esszé részből. Ez utóbbiban egy egyetemes és két magyar történelmi témáról kell kifejteniük a mondanivalójukat a diákoknak. A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a két magyar téma nem származhat egyazon történelmi korszakból, és az egyiknek rövidnek, a másiknak hosszúnak kell lennie. Ebben a második részben tehát már maga a témaválasztás is gondos mérlegelést igényel. S hogy miből választhattak az idén? Többek között a tatárjárás, a szatmári béke, a reformkor, a dualizmus, és a jelenkori választási rendszer szerepelt a kínálatban.
Az írásbeli vizsgák sora csütörtökön az angol nyelvvel folytatódik, pénteken pedig német nyelvtudásukról adhatnak számot azok a maturálók, akik ezt a tárgyat választották az érettségire.
Mondjuk tegnap nem ezt olvastam, de ez is azt írja, hogy nem nagyon lehetett megbukni belőle.




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat