Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

acsm naplója


bögre teve [202023 AL], gazdája acsm
2009-01-06

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/202023
2009-01-06

Kedves Jucó!
Azt olvastam az interneten, hogy a tegnap volt az év legrosszabb napja. Vagyis az év első munkanapja. Ezt így is éreztem, amikor este beültem a kocsiba. Vagyis nehéz szembenézni a sok eléd tornyosuló feladattal. Rossz belegondolni, hogy az idén ez volt az első abból a 280-300 napból, ami rád vár még.
Van egy új szövegíró itt rajtam kívül. Egy 27 éves hölgyike, aki nem rég doktorált irodalomból Szegeden, de mivel nem kapott munkát az egyetemen, elment egy interjúra egy online céghez, ahová fel is vették szövegírónak. Aztán egy év múlva megunta, és eljött ide. Csak az nem tetszik nekem, hogy olyan kis kényelmes. Mert amikor mondtam neki, hogy 9-kor kezdődik a munkaidő, nagyon húzta a száját. Merthogy már tegnap is, az első munkanapján késett 13 percet. Most mondjuk aránylag pontos volt, csak 8 percet késett. Nem buta egy nő, csak nem nagyon kedvelem, ha valaki nem tud időben bemenni dolgozni. Például Zommer Zsófia ilyen. Ha megbeszéljük, hogy 9-kor indulunk a Balatonra, akkor riktig fél 11-re jönnek. És még ő mondja Eriknek – akit az ideg majd szétvet –, hogy minek izgul, a magyarok ilyenek, ez egy mediterrán nép, itt senki nem pontos. Szerinte. Te késős vagy? Remélem nem.
Most egy könyvet olvasok, az a címe, hogy a mese bűvölete. Arról szól, hogy milyen nagy hatással van a mese a gyerekekre. És ezért nem mindegy, milyen mesét lát, illetve hall. A népmesék a legjobbak, a legrosszabbak ezek a mai, tartalomnélküli mesék. Mert például a mai mesékben a macska ok nélkül agresszív és agyon akarja verni az egeret. A mesékben – a normálisokban – mindig van valami oka, ha valaki úgy viselkedik. Meg ami még jó a Grimm mesék. Ott is mindig megvan mindennek a jó oka, amit a gyerek meg is ért és tud vele azonosulni. Egy pszichológus írta a könyvet, elég nehéz egy olvasmány, de nagyon tanulságos. Azt is írja, hogy nem szabad rámutatni egy gyereknél arra, ha rájössz, hogy például miért akarja sokszor hallani ugyanazt a mesét. Vagyis arra, hogy kiderült, miért szorong annyira, vagyis ez a mese old benne valami feszültséget. Például a dzsin, amelyik évszázadokig volt a tenger fenekén, míg egyszer az öreg, szegény halász ki nem fogta az üveget, kiengedte és erre a dzsin meg akarta ölni. Mert az elején még jót akart tenni szabadítójával, a következő 100 évben még jobbat, de a következő 400 év alatt elhatározta, hogy megöli, aki kiszabadítja. Vagyis a gyerek ezzel a nézettel tud azonosulni, bár szégyelli. Mert, ha mondjuk a szülei elutaznak egy hónapra, akkor az első napokban nagyon várja őket, aztán meg meg akarja őket ölni. Szóval, ha erre rámutatsz, akkor a gyerekben, a szülőben lévő amúgy is nagy hatalom még nyomasztóbbá válik. Tehát megretten, hogy a szülő még ezt is tudja, ami benne van.
Na, mennem kell.




Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat