Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

acsm naplója


bögre teve [202023 AL], gazdája acsm
2010-02-18

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/202023
2010-02-18

Kedves Jucó!
Tegnap nem tudtam írni, mert annyi dolgom volt. Viszont itt az interjú, ami hamarosan meg fog jelenni az újságban, illetve az interbeten.

Lead
Egészen furcsa foglalkozások után lett szövegíró a neós Ács Mihány, aki azért váltott online-ra, mert a tévében már nem tűntek fel neki saját munkái. Most a legegyszerűbb bannernek is örül, Vatera Veraként pedig megkérték a kezét.

Igaz, hogy temettél már embert?
Igen. Teológusként, nyári gyakorlaton volt egy-két temetésem. De mentőápolóként sok ember halálánál és persze születésénél is jelen voltam. De annak idején voltam szociális otthonban ápoló és mellékállásban hullamosó, kriptarenovátor, plusz egy sashalmi presszóban zongoráztam is néha.

Hogy lettél református lelkészből majdnem rabbi?
A Református Teológia mellett a bölcsészkar hebraisztika szakára is jártam, ahol a Rabbiképző Egyetem óraadó volt. Az egy szép időszak volt, sokszor jöttek Izraelből filmezni, hogy hogyan tanul a diaszpóra, és gyakran velem ragoztattak, olvastattak, mert az akkor még nagyon jól ment. De azért nagyon messze voltam a rabbiságtól.

Miért nem lettél mégis pap?
Csak Cegléden lett volna állás, a feleségem meg gyerekorvos volt Budapesten és örült, hogy van munkája. Kellett a pénz.

Hogy kerültél a reklámszakmába?
94-ben az ELTE-n ki volt téve egy hirdetés, hogy szövegírót keresnek egy reklámcéghez, de nem tudtam mi az, ahogy azt sem, hogy mi az a spanyol nématolmács, így arra is jelentkeztem, pedig nem is tudtam spanyolul. Aztán a Perfect Mediánál az első munkám, ha jól emlékszem a Lada-ballada volt, akkor még a rímelős headline-ok mentek. Aztán egy-két évre elmentem sofőrködni, 1997-ben pedig jelentkeztem a Greyhez.

Hogy érintett, hogy a Tékozló Homár blog szerint a Raiffeisen Banknak a Team által készített Ács Mihály kampány minden idők legbénább kamublogja volt?
Egyáltalán nem zavart, és a Homár amúgy is nagyon kevés dologról írja azt, hogy jó. Az volt a feladatom, hogy idétlen hülyegyereket alakítsak, és nagyon sok sztorit építettem be a mentős múltamból is, amire kíváncsiak voltak az emberek. Tegyük hozzá, hogy a Homár postja nagyot lendített a kampány népszerűségén. Még az is lehet, hogy nélküle nem kapott volna Arany Pengét.

Széles körben igazán ismertté a már neósként tolt Vatera Vera vált a munkáid közül. Szövegíróként korábban atl- és print munkáid voltak, az online viszont egészen más szövegírói munkát kíván meg. Milyen nehézségekkel kellett szembesülnöd?
Azonnal kellett mindenre reagálnom, mint egy chaten. Tíz-tizenkét órát dolgoztam a Vatera Verán, szinte négykézláb mentem haza, és otthon tovább kellett folytatnom. Volt olyan, hogy hajnali ötkor a főnöknőmmel sms-en kommunikáltunk egymással.

Milyen fura élményeid voltak?
Hú, megkérték a kezemet. Párizsba hívott randevúra egy fickó, és azt kellett mondanom, hogy még férjnél vagyok, bár megcsal, de még nem állok készen egy új kapcsolatra. Bevallom, mikor véget ért Vatera Vera élete, hazafelé menet sírtam a kocsiban.

Nő segített neked közben?
A sógornőmet egyszer megkértem, hogy hadd fényképezzem le, miközben nadrágot próbál. És aztán azt a képet tettem ki, hogy na fiúk, hogy áll nekem ez a naci?

Ritka, hogy egy online kampányt mind a szakma mind a közönség sikeresnek értékel. Szerinted minek köszönhette az elismerést?
Annyira hihető és hétköznapi történettel állt elő – „megcsal a férjem” –, hogy a kampány végéig azon tördeltük a kezünket, hogy hogyan mászunk ki ebből. Erre senki nem számított, de aztán sikeresen megoldottuk.

Miért váltottál online-ra?
Amikor 1997-ben feküdtem a Balaton partján és láttam, hogy egy kis repülőgép az én headline-ommal húz egy Pall Mall szöveget, akkor hátradőltem és megittam két sört. Amikor 2008-ban az ember nézi a tévét és egy reklámblokk alatt lemegy két olyan munka is, amit vagy ő írt, vagy ő talált ki, és észre se veszi, ha azok még ráadásul jók is, akkor elgondolkodik, hogy több mint száz reklámfilm után érdemes-e így tovább csinálnia? Most még a legegyszerűbb banner-nek is tudok örülni.

Szoktál dühöngeni, amikor textuális igénytelenséggel találkozol?
Nagyon toleráns vagyok a reklámokkal. Ráadásul volt már olyan, hogy egy szövegemet a recepciós néni javította át rosszra, mert ő magyar tanár volt korábban. Amin viszont valóban dühöngtem, az volt, amikor egy ötletemet visszadobta az ügyfél, és két évre rá láttam, hogy egy nagyon hasonló ötlet díjat nyer Cannes-ban.

Tegyük fel, hogy a következő munkád során egy grófot kellene alakítanod. Hogyan kezdenél neki?
Szerintem elővenném a Vörös és Feketét Stendhaltól, vagy ha egy napjaink-beli Habsburgot kéne eljátszanom, akkor utánaolvasnék alaposan. Általában véve bármilyen szerepre igaz, hogy el kell menni előtte „karakterlesre”.

Van olyan munka az utóbbi időből, amire azt mondtad, hogy szövegírói szempontból kiváló volt?
A Sport szelet 2008-as online kampánya a Neo Interactive-tól.

Melyik a kedvenc saját munkád?
Van egy, a Miele mosógépmárkának írt fősorom: „Aki ezt a mosógépet egyszer javítani fogja, ma még meg sem született.” Még Németországba is kivitték és lefordították.

Mire szoktál ébredni?
Gyereksírásra.

Mi a kedvenc sorozatod?
Mad Men - Reklámőrültek

Mi volt a legcikibb munkád eddig?
Egyszer mentőápolóként kartörés helyett szívinfarktust diagnosztizáltam egy francia turistánál.

Mikor volt utoljára kikapcsolva a mobilod?
Az interjú alatt.

Sportoltál valamit komolyan?
Ha a heti kétszer másfél óra kondi, amit 14 éve erőltetek sportnak számít, akkor azt.

Mi a kedvenc kocsmád?
Kakas Presszó, Tiszadada.

Mire vagy a legbüszkébb?
Inkább kikre: Ács Julira és Ács Verára

Rendet tartasz az íróasztalodon?
Soha.

Mi lennél, ha lenne egy alternatív életed?
Mivel szenvedélyem a főzés, ezért ünnepelt szakács Párizsban.

Sör vagy bor?
Csakis sör.

Voltál már részeg céges bulin?
Szerettem volna, de nem tudok berúgni.

Mi a kedvenc márkád?
Hecker Péter festőművész.

Hogyan mutatnád be magad egy mondatban?
A nevem Mihály… Ács Mihály!

Mi az, amit még mindenképp szeretnél elérni az életben?
Meg akarok tanulni úszni.

Hogyan képzeled el magad tíz év múlva?
Szövegíróként ülök a Neo-ban.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat