Leltár

Adatlapok

Trükktár

TeveClub filmek



[ Mi ez? ] [ Írok ide ]
haverok:

acsm naplója


bögre teve [202023 AL], gazdája acsm
2007-07-18

Ugrás egy másik naplóhoz!

Tartalomjegyzék
A napló közvetlen linkje:
http://teveclub.hu/naplo/202023
2007-07-18

Kedves Jucó!
Tehet-e az ember egyszemélyben valamit a világért? Ez itt a kérdés, amire most meg is kapod a választ.
Kegyetlen meleg van, negyven fok felett a hômérséklet árnyékban. Aki csak teheti, rohan a Balatonra vagy ül az irodában, és bekapcsolja a légkondícionálót. És mivel fullra járatja, rengeteg áramot fogyaszt, így az energiafelhasználással hozzájárul közvetve a globális felmelegedéshez. Mert ugye ezt az energiát elô kell állítani valamibôl, és az erôm?vek nagyon nagy része szénnel vagy kôolajjal m?ködik, ami széndioxidot bocsájt ki, vagyis nô az üvegházhatás. Ha meg nô a meleg, mégtöbb energiát feccelünk a légkondiba. Egyébként ugyanez van a kocsikkal is, ha be van kapcsolva a klíma. Nagyobb a kocsi fogyasztása, több benzint éget el. Szóval ez egy ördögi kör, minél melegebb van, annál több energiát használunk. Minél többet használunk, annál melegebb lesz. És akkor kérdem én, tehetünk-e egyes egyenként valamit ez ellen? Nem. Mert olyan az ember, hogy úgy gondolja, az a kis energia amit én fogysztok, az már nem oszt, nem szoroz. Meg a szomszéd hogy pazarol, akkor én meg kínozzam magam? És ez nagyjából igazad is van. Mindenki így gondolkozik. Vagyis csak akkor változtat ezen az ember, ha kormányzatilag ráparancsolnak, egyébként nem csinálja. Tehát, ha belekényszerítik. Mint ahogy ez van szmogriadó esetén, nem engedik közlekedni a kocsikat Olaszországban. Vagy csak a páros rendszámú kocsikat, akinek az utolsó száma páros. Másnap meg a páratlanokat. Szóval ne aggódj, hogy ha te nem teszel semmit a klímaváltozás ellen, majd fognak szólni, illetve kényszerítenek.
Persze én nem használok annyi vizet fogmosáshoz, amennyit régen, amikor folyattam végig. Mert egy átlagos fogmosással 8-10 liter ivóvízet használ el így az ember. Meg például mostanában többet járok biciklivel, de ez valójában csak benzintakarékosság. Meg persze jót tesz nekem is. Meg itt van az ózonlyuk kérdése. Azt meg kizártnak tartom, hogy olyan anyagokat használjak, ami roncsolja az ózonpajzsot. Gondolom, ebben te is egyet értesz velem.
És képzeld, kimutatták, hogy a tehénfarmok fölött Ausztráliában, hogy ott a legvékonyabb az ózonréteg, mivel a tehenek kekszelésében annyi a metángáz, hogy az már veszélyes. És a metán 12-szer jobban rombolja az ózonréteget. Azóta én is visszatartom magam, vagyis no pú.
Azért nem vagyok abban biztos, ha egy légifelvételt készítenének az országról, akkor nem Solymár fölött lenne a legvékonyabb az ózonpajzs. Ha érted, mire gondolok.



Problémás tartalom jelzése






© Napfolt Kft. - Médiaajánlat